BIG a czarne listy dłużników operatorów sieci komórkowych

• Autor wątku Autor wątku corka_jurka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

corka_jurka

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,

Przed kilkoma miesiącami spotkałam się z wyjątkowo nieprzyjemną dla mnie sytuacją. Otóż - chciałam skorzystać z oferty jednego z operatorów telefonii komórkowej, jednak konsultant odmówił mi podpisania umowy, twierdząc, że moje dane zostały przekazane do BIG. Jedyne zadłużenie, jakie byłam sobie w stanie przypomnieć, dotyczyło dwóch nieuregulowanych rachunków telefonicznych u konkurencyjnego operatora. Zadłużenie to zostało nawiasem uregulowane w 2006 roku, (po ok. dwóch miesiącach) usługi zostały wznowione i nadal korzystam z usług operatora, u którego zadłużenie powstało. Jednak mając na uwadze, że to jedyna szansa, aby moje dane zostały przekazane do BIG, zadzwoniłam do BOK tejże sieci i uzyskałam informacje, że operator absolutnie nie ma podpisanej umowy z żadnym z Biur Informacji Gospodarczej, a moje płatności są jak najbardziej w porządku. Skorzystałam jednak z możliwości pobrania raportu o sobie w każdym z Biur Informacji Gospodarczej. Z każdego wynika to samo - nikt nie przekazał do BIG informacji na mój temat. Okazuje się jednak, że są jeszcze czarne listy dłużników, które prowadzi Operator. I ja, mimo regulowania należności terminowo od ponad czterech lat, z wcale niemałą kwotą abonamentu, jestem na taką wpisana. I o ile gdy chodzi o BIG sprawa jest prosta - wierzyciel ma 14 dni na powiadomienie BIG o uregulowaniu zobowiązania, zaś BIG ma 7 dni na wykreślenie dłużnika z rejestru, to tutaj co? Mogę tkwić sobie w tym rejestrze, do - za przeproszeniem - wiadomo jakiej śmierci? Płatności reguluję terminowo, pięć lat temu zdarzyła mi się jednorazowa wpadka i do tej pory mam ponosić jej konsekwencje? Będę wdzięczna za informacje, co reguluje takie "wewnętrzne listy". I czy mogę domagać się od Operatora odszkodowania, ponieważ musiałam skorzystać z mniej atrakcyjnej oferty usług dostępu do Internetu.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i informacje.
Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam
--
Basia

Witam,
Mam podobny problem jak przedstawiony powyżej.
Proszę o informację jakie działania powinnam podjąć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Zdzisława

Dziwna sytuacja, ale jak piszesz operator sieci komórkowej, u której chciałaś podpisać umowę powiedział ze Twoje dane zostały przekazane do BIG, wiec ja na Twoim miejscu z pobranym z BIG raportem udałabym się do tej sieci i próbowała wyjaśnić sprawę. Piszesz też o czarnej liście dłużników którą prowadzi operator, który jak sam powiedział masz wpis w BIG więc coś tu nie gra.

Operatorzy mobilni prowadzą swoją "wewnętrzną" bazę ZONK - zwróć się do operatora u ktorego było wczesniejsze zadluzenie o wykreślenie z niej.

Powrót