BIK i problemy z kredytem

• Autor wątku Autor wątku ANNAKE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ANNAKE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Szukałam odpowiedzi na moje pytanie i w każdym miejscu są inne informacje, a mianowicie:
starałam się o kredyt w banku i po sprawdzeniu mojej przeszłości kredytowej w BIK-u poinformowano mnie, że mam zaległości w spłacie karty kredytowej. Mam na karcie limit 1000 zł, minimalna wymagana spłata ok. 35 zł. starałam się zawsze spłacać zadłużenie na czas, a okazuje się, że w grudniu 2008 miałam 42 dni zaległości, w lutym 2009 - 36 dni. W związku z tym w BIK-u widnieję jako dłużnik. Proszę mi odpowiedzieć na pytanie po ilu dniach zaległości jestem w BIK-u jako nierzetelny klient? Czy to jest 30 dni czy 60?
Czy mogę skierować do banku pismo, żeby mnie usunęli z BIK-u, jeśli nadal spłacam zadłużenie z karty kredytowej?

W raportach BIK nie ma pojęcia "dłużnik" czy "nierzetelny klient". Raporty, w części o której rozmawiamy wyglądają mniej więcej tak:

1 - opóźnienie do 30 dni - kwota ...
2 - opóźnienie 30 - 60 dni - kwota ...
3 - opóźnienie 60 - 90 dni - kwota ...
4 - opóźnienie powyżej 90 dni - kwota ...

Tak więc to od banku w którym ubiegasz się o kredyt zależy, którą z tych kategorii uzna za akceptowalną. Zwykle opóźnienie powyżej 30 dni dyskwalifikuje wnioskodawcę, ale spotykałem się z akceptowaniem dużo większych opóźnień. Tyle, że w innej epoce kredytowej niż ta, którą mamy obecnie i na kredyty hipoteczne, czyli dobrze zabezpieczone.

Opóźnienie powyżej 30 dni oznacza zaległość 2 rat, co zgodnie z prawem, pozwala bankowi wypowiedzieć umowę kredytową.

Co do pisma o wykreślenie z BIK - jak najbardziej, możesz wystąpić. Jeśli opóźnienia były incydentalne, na niewielkie kwoty, szczególnie w przypadku kart kredytowych i z sensownym uzasadnieniem, to zdarza się, że przychylają się do prośby.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, była mi bardzo pomocna.

Zawsze do usług, w miarę swojej wiedzy i możliwości :)

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: czy pismo o usunięcie wpisu w BIK, które chcę wysłać do banku mogę skierować tylko po spłaceniu karty kredytowej? czy mogę to zrobić, nawet jeśli limit z karty nie został jeszcze spłacony?

Powrót