lee4 napisał:
Chcę wziąść kredyt.Figuruje w BIK-u.Napisałem do nich i przysłali mi tzw.Raport + z oceną kredytotową.Jesto moja historia kredytowa z trzech banków.Byłem we wszystkich osobiście i wszyscy zgodnie twierdzą że unich mam pozytwną historie i oni mnie do BKU-u nie podali.Dzwoniłem do BIK-u i oni twierdzą,że nie wiedzą kto mnie podał.A ja mam blokade i jak się jej pozbyć skoro nie wie nikt kto mnie podał.Co mam robić ?Może ktoś miał podobną sytuacje.
Albo w bankach gadają jakieś bzdury, albo źle ich zrozumiałeś.
Do BIK-u twoje dane trafiają już na etapie wnioskowania o kredyt. Nawet jeśli ci go nie przyznają, albo przyznają, ale postanowisz zeń nie skorzystać - wpis pozostanie przez pewien czas.
Jeśli dostaniesz kredyt i skorzystasz zeń - wpis pozostaje przez
minimum okres trwania kredytu. Jeśli nie wyraziłeś zgody na przetwarzanie danych PO spłacie kredytu, a spłacałeś go bez większych opóźnień, to po spłacie wpis zostanie usunięty. Co nie jest wcale dobrym posunięciem, bo w tym momencie jesteś traktowany jak osoba bez jakiejkolwiek historii kredytowej.
Ale wróćmy do meritum: z tego, co piszesz wynika, że jeszcze nie ubiegałeś się o kredyt. Jeśli z raportu BIK wynika to samo, co mówią banki, tzn. że masz u nich pozytywną historię kredytową, to wręcz ułatwi ci on zaciągnięcie kolejnego zobowiązania. Chyba, że wg nowych rekomendacji KNF nie będziesz miał zdolności kredytowej, ale to już inna bajka.