Bilet do więzienia.

• Autor wątku Autor wątku Marcin2525
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin2525

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, posiadam zamienioną karę grzywny na karę pozbawienia wolności. Czy zawsze musi przyjść bilet do więzienia zanim zapuka do mnie policja ?

Tak. Przyjdzie Ci pismo kiedy i gdzie masz sie stawic celem odbycia zastepczej kary pozbawienia wolnosci chyba ze uregulujesz grzywne to w ten czas jestes wolny a sprawa jest zakonczona

A co w przypadku gdy takiego biletu nie dostanę, a jednak policja do mnie przyjdzie ?

Wówczas jak będziesz już formalnie zatrzymany to Cię odwiozą do AŚ/ZK. A na wykupienie się będzie za późno.

Przepis prawny:
Art. 27. § 1 kkw. Od zastępczej kary aresztu sprawca może być uwolniony w każdym czasie przez wpłacenie kwoty pieniężnej przypadającej jeszcze do uiszczenia.

Można zapłacić grzywnę nawet w trakcie odbywania kary zastepczej.

Tylko właśnie najbardziej mnie interesuje jak to jest uregulowane w prawie z tym biletem. Czy zawsze bez wyjątków musi przyjść bilet ?

§ 361 Wezwanie do odbycia kary pozbawienia wolności
1. Prezes sądu lub upoważniony sędzia wzywa skazanego do stawienia się w wyznaczonym terminie we właściwym areszcie śledczym położonym najbliżej miejsca jego stałego pobytu. Wezwanie powinno zawierać pouczenie o skutkach niestawiennictwa. Prezes sądu lub upoważniony sędzia może polecić doprowadzenie skazanego do aresztu śledczego bez wezwania.

Zawsze przychodzi. Policja doprowadza wtedy jak delikwent się nie stawi, a i też to nie jest z dnia na dzień.

Jak widac wcale nie muszą wysyłać wezwania.

Mi chodzi o to, że nie kojarzę sytuacji, aby ktoś został doprowadzony bez uprzedniego wezwania.

No w tutejszym sądzie wiele osób jest karanych z tego samego artykułu i nikt z nich nie dostał wcześniej biletu ....

mój S też nie dostał biletu, po prostu policja zapukała o 14 i go wzięli.

Jedyny minus ze jak przyjada załoza ci kajdanki a tak zawiozą pod samą cele prawie

witam złożyłem w Sądzie wniosek o odroczenie rozprawę wyznaczono na 16.03.2018 i wniosek o dozór elektroniczny ale okazało się ze w podpiwniczonej części gdzie mieszkam jest zły zasięg natomiast na piętrze jest wystarczający czy mógłbym wysłać nowy wniosek o prawidłowości funkcjonowania elektronicznego urządzenia ? Sąd już wysłał wezwanie do wstawienia się do aresztu śledczego.

jeśli Sąd zgodzi się na powtórne sprawdzenie prawidłowego funkcjonowania urządzenia to czy areszt będzie zawieszony na czas pomiarów? proszę o konkretną odpowiedz

Powrót