Bilet do ZK, a wyjazd

• Autor wątku Autor wątku handlowiec198623
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

handlowiec198623

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mój brat został skazany na 2,5 roku pozbawienia wolności. W tej chwili czeka na bilet do ZK. Początkowo przebywał w Areszcie Śledczym na sankcji. Po pierwszej rozprawie sąd uchylił ten środek zapobiegawczy i zamienił go na dozór policyjny oraz wydał zakaz opuszczania kraju. Rok później został wydany wyrok. Moje pytanie brzmi: czy w związku z zakończonym postępowaniem mój brat może wyjechać na wakacje za granicę? Czy zakaz opuszczania kraju nadal obowiązuje? Czy aby wyjechać musi złożyć jakiś wniosek lub zgłosić to? Jeśli tak to do kogo taki wniosek złożyć lub kogo powiadomić?

handlowiec198623 napisał:
czy w związku z zakończonym postępowaniem mój brat może wyjechać na wakacje za granicę?
Jeżeli wyrok jest prawomocny, to nic nie stoi na przeszkodzie aby wyjechał na wakacje zagraniczne, ale żeby nie trwały ponad miarę. Powinien jednak sprawdzić czy został uchylony zakaz opuszczania kraju. Może sie bowiem okazać, że ktoś to przegapił i na lotnisku zostanie po prostu zawrócony. O ile pamiętam, to w czerwcu był taki post na forum, w którym autor pisał właśnie o takiej przygodzie, która go spotkała.

Powrót