Bilet strefowy ztm gdańsk, a wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku simpsons
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simpsons

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Na forum znalazłem wiele tematów podobnych dotyczących mandatów, wezwań do zapłaty, itp. wskutek braku biletu. Nie znalazłem jednak odpowiedzi na moje pytanie.

Posiadam ważny bilet okresowy na miasto Gdańsk, jednak przez zupełną nieuwagę wsiadłem do przystanku w innej strefie(tj. gminie), co oznacza, że nie miałem ważnego biletu. Trafiłem na kontrolę i kontroler wypisał mi wezwanie do zapłaty. Jednak na tym wezwaniu w rubryce miejsce ujawnienia wpisał przystanek, który należy do miasta Gdańska, co oznacza, że w miejscu ujawnienia mój bilet był ważny. Przystanki są bardzo blisko siebie, czy zatem kontroler się pomylił?

Czy jeżeli "miejsce ujawnienia" to przystanek, który znajduje się w obowiązującej mnie strefie jestem w stanie uniknąć tej opłaty za przejazd bez biletu, a zapłacić tylko opłatę manipulacyjną za okazaniem ważnego biletu? Czy to "miejsce ujawnienia" to przystanek późniejszy od tego, na którym wsiadłem? Nigdzie nie mogłem znaleźć definicji tego pojęcia.

Dodam, że na wezwaniu nie ma żadnej informacji o przystanku, na którym wsiadałem. Podejrzenia może budzić, że na wezwaniu znajduje się numer mojego biletu okresowego.

Ostatnia edycja:
Powrót