Biletomaty na kartę i brak możliwości płacenia gotówką - prośba o poradę

• Autor wątku Autor wątku PawełKing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawełKing

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam!

Chciałbym zapytać o rzecz związaną z korzystaniem z biletomatów na kartę w środkach komunikacji miejskiej.

Otóż coraz częściej biletomaty te mają możliwość płacenia jedynie kartą, nie gotówką. I moje pytanie jest takie: czy jako pasażer, wsiadając do takiego autobusu/tramwaju jestem zobowiązany posiadać/płacić kartą w przypadku, gdy taki biletomat nie ma innej opcji, czy też mogę w przypadku kontroli podać powód braku biletu jako brak możliwości zapłaty gotówką?

Pozdrawiam

Możesz podać jakikolwiek chcesz powód braku uiszczenia opłaty za przejazd. Nie zostanie on uznany. To podobnie jakbyś chciał się usprawiedliwiać tym, że nie miałeś gdzie kupić biletu. Zanim skorzystasz z przewozu masz ten przewóz opłacić. Organizator komunikacji nie ma obowiązku sprzedawać biletów w pojeździe. To jedynie dobra wola przewoźnika.
Tak przy okazji - skąd wiesz zanim wsiądziesz do pojazdu że jest w nim możliwość zakupienia biletu?

Wsiadając do autobusu masz obowiązek skasować bilet. Skąd go wieźmiesz, to twój problem. Biletomat jest tylko dodatkowym udogodnieniem, mogłoby go tam wcale nie być. Jak nie chcesz płacić kartą, to kup bilet w kiosku, albo u kierowcy jeżeli jest taka możliwość. Oczywiście tłumaczenie, że biletomat nie przyjmował gotówki nie przejdzie.

Lovor napisał:
Wsiadając do autobusu masz obowiązek skasować bilet.

Proszę nie dezinformować. Ja codziennie wsiadam do autobusu i nic w nim nie kasuję - ale przejazd mam opłacony. Pasażer ma obowiązek opłacić przejazd - w sposób dopuszczony przez przewoźnika.

forg napisał:
Możesz podać jakikolwiek chcesz powód braku uiszczenia opłaty za przejazd. Nie zostanie on uznany. To podobnie jakbyś chciał się usprawiedliwiać tym, że nie miałeś gdzie kupić biletu. Zanim skorzystasz z przewozu masz ten przewóz opłacić. Organizator komunikacji nie ma obowiązku sprzedawać biletów w pojeździe. To jedynie dobra wola przewoźnika.
Tak przy okazji - skąd wiesz zanim wsiądziesz do pojazdu że jest w nim możliwość zakupienia biletu?

OK tylko chce uściślić jedną sprawę: czy przewoźnik przypadkiem nie powinien mieć w obowiązku oferować możliwość kupna biletu w dowolnej wybranej przez korzystającego formie? Na wielu przystankach nie ma biletomatów, podobnie jak u większości kierowców nie ma już możliwości zakupu biletu. Nie istnieje prawny obowiązek posiadania karty bankowej lub telefonu komórkowego.

PawełKing napisał:
OK tylko chce uściślić jedną sprawę: czy przewoźnik przypadkiem nie powinien mieć w obowiązku oferować możliwość kupna biletu w dowolnej wybranej przez korzystającego formie?

A nie oferuje?
Naprawdę uważasz, że na każdym przystanku powinien stać człowiek sprzedający bilety i przyjmujący zapłatę w każdej walucie świata? Oraz bezgotówkowo również? Celowo przerysowałem.

forg napisał:
A nie oferuje?
Naprawdę uważasz, że na każdym przystanku powinien stać człowiek sprzedający bilety i przyjmujący zapłatę w każdej walucie świata? Oraz bezgotówkowo również? Celowo przerysowałem.

Wiesz, bywałem tu i ówdzie i w wielu krajach normą jest, przynajmniej w większych miastach, że bilety można kupić zawsze w pobliżu przystanku czy w pojeździe i to zarówno za pomocą fizycznego banknotu, jak i karty itp.

To jest forum prawne i rozmawiamy podpierając się podstawami prawnymi. Odpowiedź uzyskałeś - nie musi w ogóle być biletomatów w autobusach. Masz opłacić przejazd, jak to zrobisz to już twoja sprawa. W każdym mieście można nabyć bilety w sklepach stacjonarnych płacąc gotówką. Jako jej wielki fan nigdy nie miałem z tym problemu, chociaż im późniejszy rok, tym dłużej szuka się takiego sklepu.

PawełKing napisał:
Wiesz, bywałem tu i ówdzie i w wielu krajach normą jest, przynajmniej w większych miastach, że bilety można kupić zawsze w pobliżu przystanku czy w pojeździe i to zarówno za pomocą fizycznego banknotu, jak i karty itp.
Ale że co? W Polsce nie ma kiosków i biletomatów na przystankach gdzie można płacić gotówką? Nie wiem jak teraz ale jeszcze nie tak dawno temu można było kupić bilet w Warszawie u kierowcy za gotówkę. Mam wrażenie, że szukasz problemu tam gdzie go nie ma, albo chcesz przycwaniakowac aby jeździć bez biletu.

Nie ma przymusu korzystania z komunikacji miejskiej. A jak chcesz korzystać to zgadzasz się na regulamin przewoźnika że masz mieć bilet a jak go kupisz to już twoja sprawa. Można zawsze jeździć taksówkami i płacić gotówką.

Powrót