Biografia na podstawie... (pytanie)

• Autor wątku Autor wątku AnnaMarie21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AnnaMarie21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam wszystkich, jestem nowa na forum i mam pytanie gdyż nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat myślę, że może tu ktoś zechce mi pomóc ;)
Mam w planach wydanie biografii osoby nieżyjącej już od ok 30 lat. Nie mam niestety możliwości przeprowadzenia jakiegokolwiek wywiadu z kimś kto znał tą osobę, nie mogę przecież wyssać też informacji o niej z palca więc biografia powstała w oparciu o informacje z około trzech innych biografii i wielu innych znalezionych informacji np. w filmach biograficznych. Czyli czytając inne książki i oglądając filmy pisałam to co przeczytałam/usłyszałam własnymi słowami wraz z moimi uwagami. Czy coś takiego może zostać w ogóle wydane? Proszę o pomoc.
Serdecznie pozdrawiam ;)
Ann

AnnaMarie21 napisał:
...i mam pytanie gdyż nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat...
to niemożliwe...
więc biografia powstała w oparciu o informacje z około trzech innych biografii i wielu innych znalezionych informacji np. w filmach biograficznych. Czyli czytając inne książki i oglądając filmy pisałam to co przeczytałam/usłyszałam własnymi słowami wraz z moimi uwagami. Czy coś takiego może zostać w ogóle wydane?
z tego co napisałaś, wydaje się, że tak. Pamiętaj, że w odniesieniu do każdego utworu USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' - Art.1. - chroni formę wyrażenia utworu, a nie same informacje zawarte w utworze. A więc w ogólności własnymi słowami opowiedzieć można, to co się przeczytało.

Trzeba tylko pamiętać, że forma nowego utworu musi być inna od pierwowzoru - nie może być to, przykładowo mówiąc, proste streszczenie czy opisanie utworów pierwotnych lub ich fragmentów - tak, aby nie mówić o opracowaniach utworów (Art.2.).

Nowy utwór musi być po prostu inspirowany utworów treściami pierwotnych, posiadać stworzony przez Ciebie twórczy i indywidualny, niepowtarzalny charakter...

Bardzo dziękuję ;) już myślałam, że 2 lata pracy pójdą na marne...

Co do cytatów zawartych w książce to wiem do jakiego tematu się odwołać ;) a co jeśli chodzi o coś takiego jak bibliografia? Czy jest ona konieczna?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
AnnaMarie21 napisał:
a co jeśli chodzi o coś takiego jak bibliografia? Czy jest ona konieczna?
bibliografię zamieszcza się, jeśli jest odwołanie się do jakichś informacji zawartych w innym dziele. Jeśli powołujesz się więc na informację zawartą w jakimś dziele bądź opracowaniu to chyba warto to dla czytelnika zamieścić. Ale to jest poza prawami autorskimi.

Pamiętaj jednakże, że jeśli będziesz zamieszczać cytaty, to koniecznie trzeba gdzieś umieścić informację o autorze i źródle z którego się korzystało.

Ok. Wiem jak oznaczyć cytat ale co jeśli chcę zacytować czyjąś wypowiedź usłyszaną w telewizji? Albo jeśli w jakiejś książce jest cytat i również chcę go użyć? Zaczynam się w tych cytatach gubić =.='

AnnaMarie21 napisał:
ale co jeśli chcę zacytować czyjąś wypowiedź usłyszaną w telewizji?
tak samo, trzeba przepisać wiernie, to co dana osoba powiedziała, ująć w cudzysłów, podpisać autorem oraz źródłem (nazwa audycji i nazwa kanału TV). Popatrz zresztą choćby na portale internetowe, tam często cytowane są wypowiedzi z TV lub na żywo, ze spotkań chociażby...
Albo jeśli w jakiejś książce jest cytat i również chcę go użyć?
To Ty decydujesz, na które źródło się powołujesz, ale jak dla mnie rozsądne jest powoływać się w takiej sytuacji na pierwotny utwór, chyba, że z jakich powodów merytorycznych lepiej by było odnieść się do cytatu zamieszczonego w innym utworze...

_chris_ napisał:
To Ty decydujesz, na które źródło się powołujesz, ale jak dla mnie rozsądne jest powoływać się w takiej sytuacji na pierwotny utwór, chyba, że z jakich powodów merytorycznych lepiej by było odnieść się do cytatu zamieszczonego w innym utworze...

Taki cytat bardzo często podaje się w formie:

A. Iksiński, Książka pierwsza, Warszawa 1990, s. 15-16 za: B. Ygrekowski, Książka druga, Poznań 2003, s. 123

Czyli jeśli w "Książce drugiej" na stronie 123 był cytat powołujący się na strony 15-16 "Książki pierwszej", to podaje się źródło pierwotne i źródło wtórne, za którym się to cytuje.

Zabezpiecza się tak przed zarzutami o niedokładne cytowanie, jeśli to autor "Książki drugiej" zacytował niestarannie.

Powrót