Biuro nieruchomości bezprawnie wykorzystuje moją ofertę

• Autor wątku Autor wątku adamskyyy666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamskyyy666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Proszę o poradę. Ostatnio wystawiłem na sprzedaż za pośrednictwem portalu otodom moje mieszkanie. Zależy mi na sprzedaży osobistej - nie przez biura nieruchomości. Niestety ale już następnego dnia znalazłem kopię mojego ogłoszenia (treść oraz zdjęcia) na tym samym serwisie i jest ono wystawione przez pewne biuro nieruchomości. Pomimo mojej prośby o usunięcie kopi mojego ogłoszenia nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Boję się, że część potencjalnych klientów będzie dzwonić właśnie do tego biura a oni mogą traktować moje mieszkanie jako przynęte na inne swoje oferty.

Co w zaistniałej sytuacji powinienem zrobić aby nieuczciwa firma zdjęła kopię mojego ogłoszenia?

Listem zpo wezwać do zaprzestania naruszania Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych, przedstawić swoje roszczenia (Art. 78., Art. 79. PA), poinformować o odpowiedzialności karnej (Art. 115., Art. 116. PA). Przy braku reakcji złożyć pozew cywilny i/lub zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

wow ;-) nie ma to jak szybka pomoc. Bardzo dziękuje - tak też uczynię. Pozdrawiam serdecznie

Powrót