Biuro podróży, a rozliczanie dodatkowch opłat

• Autor wątku Autor wątku baarma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baarma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,
Kupiłem wycieczkę w biurze podróży. Oprócz ceny za wycieczkę w szczegółach umowy jest zapis:

"Cena podstawowa nie obejmuje: [...] dewizowej części na realizację programu: kosztów biletów wstępu, usług lokalnych przewodników, bagażowych, kierowców itp. (ok. 145 USD płatne obligatoryjnie na miejscu) [...]".

Mam do tego zapisu trzy pytania:
- czy płacąc na miejscu (jest to kraj poza Europą) te pieniądze lokalnemu przedstawicielowi biura podroży obowiązują mnie polskie czy lokalne przepisy dotyczące tej transakcji?
- czy mogę wymagać od przedstawiciela biura pokwitowania, że ta opłata została uiszczona? (to kraj, w którym nie ma tradycji rachunków)
- czy mogę wymagać rozliczenia tych kosztów (skoro zostały wymienione w sposób celowy), że ta kwota faktycznie tyle powinna wynosić, czy może to należy traktować jako ryczałt, niezależnie ile biuro na te bilety i przewodników faktycznie wyda?

Jestem po prostu ciekawy, jak należy takie wykluczenie części opłat z ceny wycieczki interpretować. Domyślam się, że to jest po to tak skonstruowane, aby w przypadku jakiegoś sporu uczestnik-biuro kwota przedmiotu sporu była niższa.

Powrót