Biuro Podróży *** : Czy to pod płaszczykiem pobożności na?

• Autor wątku Autor wątku borneo7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

borneo7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry.

Zwracam się z zapytaniem.

Wraz ze Znajomi postanowiliśmy pojechać na pielgrzymkę do Mediugorje na 40 lecie Objawień Maryi

Biuro prowadzi stronę internetową, ma profil na Facebooku który obserwuje kilka tysięcy Osób...

Skorzystaliśmy z owego biura podróży. Przed dokonaniem wpłaty na maila została wysłana poniższa ,,umowa zgłoszenia" którą publikuję w załączniku. Nie otrzymaliśmy żadnego pokwitowania po wpłacie 650 zł na podany numer konta. W autokarze nie podpisywaliśmy już żadnej umowy, *** właściciel biura po prostu przeszedł i zebrał po 280 Euro (na umowie zgłoszenia podana jest kwota 240 Euro)

Właściciel po przejściu przez autokar i zebraniu pieniędzy nie dał żadnego pokwitowania.

Wszystko co mamy to tylko ta umowa zgłoszenia którą publikuję w załączniku.

Jechały dwa autokary po około 50 i 40 Osób. Takich przejazdów może mieć wiele w ciągu roku..

I teraz pytanie : Czy***, który sygnuje prowadzoną działalność wzniosłym hasłem : ***to oszust który na szeroką skalę oszukuje Pielgrzym'ów Którzy pielgrzymują w Uświęcone Miejsca, oraz Fiskus?

Poniżej dane Biura Podróży :

moderacja
bez danych identyfikacyjnych proszę !

Ostatnią edycję dokonał moderator:
By bardziej sprecyzować pytanie : Skoro nie ma podpisanych umów to na jakiej zasadzie np udowodni w urzędzie skarbowym że zebrał tyle a nie tyle pieniędzy, że jechało tyle a nie tyle Osób?

Każda Oosba która de facto otworzy wysłany w mailu załącznik pdf z wysłaną umową ( która pozbawiona jest jakichkolwiek danych personalnych uczestnika pielgrzymko) , po wydrukowaniu może wpisać swoje dane i powiedzieć ja byłem/ byłam uczestnikiem pielgrzymki...

Więc jak taką umowę miały by weryfikować Urzędy?

Ostatnia edycja:
borneo7 napisał:
Dzień dobry.

to oszust który na szeroką skalę oszukuje Pielgrzym'ów Którzy pielgrzymują w Uświęcone Miejsca, oraz Fiskus?
W jakim aspekcie czujesz się oszukany?

Nie otrzymałem ani paragonu ani faktury. Czy to normalne?

,,Rozliczanie zaliczek w biurach podroży a kasa fisklana

Podatnicy świadczący usługi turystyki na rzecz osób prowadzących działalność gospodarczą zobowiązani są do wystawienia faktury w terminie prawem przewidzianym, tj. do 15. dnia kolejnego miesiąca następującego po miesiącu, w którym wyświadczono usługę. Jeżeli przed wykonaniem usługi podatnik otrzymał zaliczkę, fakturę wystawia się nie później niż 15. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym otrzymał całość lub część zapłaty. Fakturę można wystawić przed tym terminem, jednak należy pamiętać, że nie może być wystawiona wcześniej niż 30. dnia przed wykonaniem usługi lub otrzymaniem zaliczki. Wpłat dokonanych od osób prowadzących działalność gospodarczą nie ewidencjonuje się na kasie rejestrującej.

W przypadku osób fizycznych obowiązek ewidencjonowania na kasie fiskalnej powstaje w momencie otrzymania zaliczki. § 6 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 kwietnia 2019 r. w sprawie kas rejestrujących stanowi, że podatnicy w przypadku otrzymania przed dokonaniem sprzedaży całości albo części należności (zapłaty)

w gotówce – wystawiają i wydają nabywcy, bez jego żądania, paragon fiskalny z chwilą jej otrzymania,
za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem – wystawiają i wydają nabywcy, bez jego żądania, paragon fiskalny niezwłocznie po jej uznaniu na rachunku podatnika, nie później niż z końcem miesiąca, w którym została uznana na rachunku podatnika, a jeżeli przed końcem tego miesiąca dokonano sprzedaży, nie później niż z chwilą jej dokonania."

Ostatnia edycja:
Powrót