Biuru nieruchomości zawyża cene

• Autor wątku Autor wątku tazi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tazi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Czy biuro nieruchomości może podnieść cenę przy pośrednictwie sprzedaży? Czy powinni zarabiać tylko na swojej 2% prowizji.

Byłem w biurze nieruchomości, umówiłem się z agentem na oglądanie działek pod zabudowę jednorodzinną. Jedna z nich spodobała mi się, była na niej tabliczka z nr tel do właściciela, a nie do biura. Agent zapewniał mnie że właściciele opuścili niedawno cenę i wynosi ona 80zł/m2. Oczywiście zadzwoniłem do właściciela i okazało się, że on wycenia ją na około 60zł/m2. Działka ma ponad 900m2 więc różnica jest ogromna, okazuje się jednak że podpisał umowę przedwstępną z biurem nieruchomości.

tazi napisał:
okazuje się jednak że podpisał umowę przedwstępną z biurem nieruchomości.
Chyba umowę pośrednictwa.
tazi napisał:
Czy biuro nieruchomości może podnieść cenę przy pośrednictwie sprzedaży?
Biuro nieruchomości oferuje nieruchomość za cenę ustaloną w umowie pośrednictwa z właścicielem.
Szczegóły dotyczące zmian ceny ustala również z właścicielem
Być może nie mieli aktualnych danych.
Obowiązująca do zapłaty wynagrodzenia powinna być cena z aktu notarialnego - ustalona między stronami (Sprzedający - Kupujący)

Dzisiaj idę do biura wyjaśnić całą tą sprawę. Poproszę o pokazanie umowy pośrednictwa, ale kobieta z którą rozmawiałem mówiła że to umowa przedwstępna. Widziałem już w internecie oferty biur nieruchomości odbiegające od wyceny właściciela. Jednak były one wyższe o maksymalnie 5 tys., a tu chodzi o 20 tys.

tazi napisał:
kobieta z którą rozmawiałem mówiła że to umowa przedwstępna.
Jeżeli przedwstępna - to działka już nie jest do kupienia ;-)
Musiał Pan źle zrozumieć, albo Pani się przejęzyczyła.
tazi napisał:
Poproszę o pokazanie umowy pośrednictwa,
Wątpię, żeby Panu ją okazano - z czym zresztą się zgadzam - nie jest Pan stroną tej umowy

Powrót