Błąd i produkt z ujemną ceną, a prawo konsumenta

• Autor wątku Autor wątku An2k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

An2k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Znajomy dodał do oferty sklepu internetowego produkt z błędną, ujemną ceną. Zamiast: 50 zł wpisał: -50 zł.
Zanim błąd został wykryty pewien klient zrobił kilka zamówień i kupił 10 sztuk produktu z ujemną ceną i 10 sztuk innego produktu po normalnej (60 zł).

Rachunek finalnie wyszedł na 100 zł (-500 zł + 600 zł) zamiast 1100 zł. Klient wpłacił przelewem 100 zł gdyż skrypt sklepu nie był zabezpieczony przed takim błędem (ujemną ceną) i odjął kwote zamówienia produktu z błędną ceną.
Klient złożył kilka zamówień i finalnie zostały wysłane tylko produkty z które były z normalną ceną, gdyż produktu z ujemną ceną nawet nie były na stanie magazynu w sklepie internetowy.

I mam następujące pytania:
1. Czy sprzedawca może domagać się dopłaty lub zwrotu towaru jeśli towar został już wysłany?
2. Czy klient może ponieść odpowiedzialność prawną za umyślne użycie i wykorzystanie błędy sklepu do obniżania kwoty zamówienia?

To się chyba nazywa "oświadczenie woli sprzedawcy"

An2k napisał:
1. Czy sprzedawca może domagać się dopłaty lub zwrotu towaru jeśli towar został już wysłany?
2. Czy klient może ponieść odpowiedzialność prawną za umyślne użycie i wykorzystanie błędy sklepu do obniżania kwoty zamówienia?

1 tak - fakturą korygująca wzywa do zapłaty
2 nie o ile kupujący ureguluje wezwanie.

Klienta obowiązuje cena za jaką towar wystawił sprzedawca. Jeżeli kolega nie wyśle towaru to może mieć problemy.
Nie ma żadnej kary za "wykorzystanie" błędu sprzedawcy we wpisanej cenie. Były sytuacje sprzedaży domu czy auta za ułamek kwoty czy za 1 zł. Trzeba uważać i myśleć co się robi.

Sharp_one napisał:
Nie ma żadnej kary za "wykorzystanie" błędu sprzedawcy we wpisanej cenie.
Mylisz się. Jest to wyzyskanie błędu i podlega pod art. 286. § 1. k.k.
Sharp_one napisał:
Były sytuacje sprzedaży domu czy auta za ułamek kwoty czy za 1 zł.
Znasz finał którejś z podobnych spraw, gdzie sąd nakazuje sprzedaż towaru za ułamek kwoty? Ja słyszałem jedynie o takich, gdzie sąd ostatecznie przyznawał rację sprzedającemu.

Piotrek618 napisał:
Znasz finał którejś z podobnych spraw, gzie sąd nakazuje sprzedaż towaru za ułamek kwoty?
nie kojarzę aby w którejś ze spraw doszło do wydania rzeczy

Agnieszka3M napisał:
nie kojarzę aby w którejś ze spraw doszło do wydania rzeczy
To jest właśnie kłopotliwy niuans w tej sprawie. Skoro ktoś zatwierdził wydanie towaru, to znaczy, że uzyskana cena była dla niego odpowiednia. Tak to już jest, jak wszystko robią maszyny.

Tak czy inaczej ja odnosiłem się bezpośrednio do komentarza Sharp_one, który pisze o mitach krążących po internecie, a nie o rzeczywistej sytuacji.

Ostatnia edycja:
To jest inna sytuacja. Cena nie wynikała z błędu sprzedającego, tylko z przebiegu licytacji. Sprzedający, wystawiający przedmiot na licytację od złotówki, godzi się z ryzykiem, że przedmiot może uzyskać niską cenę. Poza tym, jeśli omyłkowo wstawił tę złotówkę jako cenę minimalną, ma dużo czasu na korektę.

W tym drugim linku, który dodałeś po edycji, nie ma natomiast żadnych konkretów. Jest jedynie, że "wszystko zależy od okoliczności sprzedaży". Nie wiadomo, co to były za okoliczności, jakie kwoty, o ile się różniły od rzeczywistej wartości. Ja się odnosiłem konkretnie do twojej wypowiedzi - auto lub dom sprzedany za 1 zł, czyli kwotę która nie pozostawia wątpliwości, że wynikała z błędu.

Ostatnia edycja:
Powrót