Błąd komornika i prawo do roszczeń

• Autor wątku Autor wątku rollon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rollon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

dnia 02.02.2011 dostałem list od komornika o wszczęciu przeciwko mnie postępowania egzekucyjnego. Kwota jaką zasądzono to prawie 10000 zł, chodziło o bezprawne wykorzystanie mapy firmy MAP1. W porozumieniu z komornikiem w dniu otrzymania pisma zrobiłem przelew w wysokości 1500 zł, resztę miałem zamiar wpłacić pod koniec miesiąca.

Dzisiaj ponownie otrzymałem listem podobne zawiadomienie (ten sam numer sprawy) o wszczęciu postępowania egzekucyjnego z tym, że pisze na wstępie, że zawiadomienie z dnia 02.02.2011 zostało uchylone. Nowe zawiadomienie jest wystawione na kwotę.... uwaga..... 150 zł....

Odrazy zadzwoniłem do komornika i tłumaczył się że zaszła pomyłka i że pracownica źle wyliczyła poprzednie zawiadomienie. Wytłumaczył mi, że mam dopłacić to 150 zł i będzie po sprawie.

Teraz moje pytanie: skoro na nowym postanowieniu jest 150 zł to dlaczego mam dopłacać jeszcze do tych 1500 które już wysłałem?

Czy mogę domagać się jakiś roszczeń od komornika za wprowadzenie mnie w błąd?

Dziekuje za odpowiedzi.

10000 zł, 1500 zł a następnie 150 zł ... czyżby Pana zadłużenie malało z każdym dniem zamiast rosnąć o odsetki ? Nie rozumiem problemu przecież zna Pan treść orzeczenia sądowego i kwotę która ma Pan zapłacić. Wysoskość egzekwowanych świadczeń określa we wniosku wierzyciel i zawsze może to być mniej niż w tytule wykonawczym.

Ostatnia edycja:
Powrót