błąd lekarski??

• Autor wątku Autor wątku przemek_1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek_1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
W dniu 01.08 br., uległem wypadkowi. Następnego dnia udałem się do lekarza, który stwierdził stłuczenie palca, bez wykonania dodatkowych badań. Przypisał mi tabletki i maść. Dwa tygodnie od wypadku wróciłem do kraju. Zaraz po tym udałem się do lekarza, aby wykonać prześwietlenie bolącego palca. Okazało się, że palec jest złamany, czego konsekwencją była jego operacja (wstawienie implantu). 23 września br. mam zaplanowane zdjęcie gipsu, następnie rehabilitację. Dodam, iż zabieg usunięcia implantu ma się odbyć za 6 miesięcy.
Obecnie jestem studentem i posiadam ubezpieczenie NNW.
Chciałbym się poradzić, czy niewykonanie dodatkowych badań przez lekarza niemieckiego można uznać za błąd w sztuce lekarskiej?
Proszę o poradę
Pozdrawiam
Przemek

No pewno nie jest to bład w sztuce lekarskiej.WHO ( Swiatowa Organizacja Zdrowia) w swoich regulacjach okresla, iz błedem w sztuce jest przypadek, w ktorym lekarz postepuje przeciwnie z regulacjami dotyczacymi okreslonego przypadku.W przypadku stłuczenia nie ma na pewno zagrozenia zycia i nie ma koniecznosci wykonania przeswietlenia palca,poniewaz badanie dotykowe (palpacyjne) jest takze badaniem.Nie mozesz mowic o bledzie w sztuce lekarskiej, to jest nie powazne.Ja znam przypadek ze studiow, w ktorym kobieta bedaca po rozległym zawale serca dostaje silny lek ( nitroadrenaline) prosto do serca celem zastopowaniu dalszemu rozprzestrzenianiu fali skurczów i umiera... poniewaz jest na ten lek uczulona ( tylko na ten jeden ) lecz lekarz o tym nie wie.Lekarz w tym przypadku miał do dyspozycji okolo 5 leków ( wybrał nitroadrenaline), akurat ten na który ta kobieta była uczulona.I nie mozna mu nic zrobic, chociaz czynnie sie przyczynił do smierci tej pacjentki,poniewaz nigdzie nie bylo napisane,iz ona tego leku nie moze dostac.

Pozdrawiam

Istotne w Twoim przypadku jest, czy lekarz naruszył (nienależycie wykonał) obowiązki, jakie wynikały dla niego z umowy, która powstała przez to, że Ty zwróciłeś się do niego o medyczną pomoc, a on zobowiązał się tej pomocy udzielić (Behandlungsvertrag). Jakiekolwiek rozważanie o tym, czy mamy tu do czynienie z błędem w sztuce lekarskiej, czy nie, jest stratą czasu, bo w razie sporu sądowego nie będzie to dla sądu żadnym kryterium. Ważne dla sądu będzie tylko to, czy lekarz dobrze spełnił swe obowiązki, czy też nie, i czy z nienależytego wykonania obowiązku wynikła dla pacjenta jakaś szkoda materialna lub niematerialna. Jeśli lekarz nie rozpoznał złamania, chociaż powinien i mógł (zlecając np. prześwietlenie), to chodzi tu o tzw, "unterlassene Befunderhebegung", czyli o zaniechanie środków prowadzących do prawidłowej i pełnej diagnozy. Zainteresowani mogą poczytać to wynikającej z tego odpowiedzialności lekarza w znanym orzeczeniu Bundesgerichtshof-u (niem. Sądu Najwyższego) z dnia 27.04.2004. W tym wyroku niem. sąd najwyższy powtarza zasadę, że "naruszenie obowiązku lekarza do terapeutycznego wyjaśnienia i ustalenia stanu pacjenta, jest zawsze ciężkim naruszeniem obowiązków lekarza; cyt.:" (Verletzung der Pflicht zur Aufklärung (....) ist ein grober Behandlungsfehler....." Jeśli wskutek tego niedbalstwa lekarza doznałeś szkody materilanej (dodatkowe wydatki, niepokryte przez kasę chorych itp.) lub doznałeś dodatkowych cierpień (bóle, dodatkowa bolesna terapia, trwała i nieodwracalna zmiana itp.) to przysługuje Ci odszkodowanie od tego lekarza, który ten opisany przez Ciebie błąd popełnił. Oczywiście lekarz zgłosi ten przepadek w swoim ubezpieczeniu od odpowiedzialności cywilnej (każdy lekarz w Niemczech jest ubezpieczony OC), która zajmie się korespondecją z Tobą i wyjaśnianiem sprawy. Pamiętaj, to co napisałeś tutaj (zaniedbanie diagnostyczne lekarza itd.) będziesz w zasadzie musiał Ty udowodnić; chodzi tu przynajmniej o to, czy faktycznie zgłosiłeś się do niego ze (w rzeczywistości) złamanym palcem, na co on takie a takie teraupeutyczne postępowanie zalecił.

Ostatnia edycja:
Powrót