Błąd na wniosku do KRS

• Autor wątku Autor wątku kbug
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kbug

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Błąd we wniosku do KRS

Dzień dobry,

Nabyłem 100% udziałów w spółce z o.o., ze sprzedającym użyliśmy portalu S24 (portal Ministersa Sprawiedliwości) do wypełnienia, podpisania i wysłania dokumentów. Niestety - na skutek pośpiechu, w umowę sprzedaży udziałów wkradł się błąd drukarski - w miejsce wartości jednego udziału wpisaliśmy cały kapitał, tym samym system na dokumencie zwielokrotnił kapitał zakładowy podmiotu. Taki dokument został wysłany do KRS. Od tego czasu minęło dwa miesiące, wniosek wciąż jest rozpatrywany przez sąd. Od wniosku zapłaciłem PCC, płacę również ZUS jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, prowadzę sprawy spółki jako reprezenant (byłem nim już przed nabyciem udziałów). Ponadto, sprzedający jest osobą niewypłacalną, podpisanie ewentualnej kolejnej umowy sprzedaży może rodzić podejrzenia próby fikcyjnego wyzbycia się majątku. Tym samym, pojawiają się następujące pytania (domyślam się, że odpowiedzi na nie leżą w gestii KRS - pytam raczej o najczęstszą linię orzeczniczą w takich sytuacjach):
  1. Czy KRS odrzuci taki wniosek?
  2. Zakładając ewentualność z poprzedniego pytania - jak wygląda dalsza procedura: jest możliwość złożenia oświadczenia/aneksu do umowy, czy też konieczne będzie podpisanie nowej umowy i wysłanie nowego wniosku?
  3. Czy, zakładając złą wolę sprzedającego i odmowę rejestarcji przez sąd, udziały w spółce nadal są w posiadaniu sprzedającego?

Pozdrawiam,

edit: w tytule oczywiście miało być "błąd we wniosku"

Ostatnia edycja:
Powrót