Błąd pracownika banku

• Autor wątku Autor wątku bob1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bob1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.Z góry przepraszam jeśli pomyliłem dział,ale jestem tu nowy.Mam pytanko.Chodzi mi o to że wysyłałem pieniądze z zagranicy do Polski na konto dewizowe,przy odbiorze pieniędzy pracownik banku dokonał pomyłki i zamiast wypłacić 200 euro wypłacił 2000.Po 3 tygodniach bank dopatrzył się pomyłki i żąda zwrotu pieniędzy czy mają takie prawo czy poprostu jest to moja korzyść na ich niekorzyść i do odpowiedzialności powinni pociągnąć pracownik?Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam.

Sprawa powinna być oceniana w pierwszej kolejności na gruncie tzw. bezpodstawnego wzbogacenia (zajrzyj na początek do kodeksu cywilnego w okolice bodaj art. 405). Ocenić należy wszytkie okoliczności i szczegóły sytuacji. Znaczenie może mieć m.in. czy posiadacz konta spodziewał się w tym czasie podobnej wpłaty, czy już te 2000 euro zużył, a jeżeli tak, to czy w tych konkretnych okolicznościach powinien liczyć się z obowiązkiem zwrotu tych pieniędzy.

To co dotąd napisałeś, wskazuje raczej na to, że posiadacz konta powinien zwrócić te pieniądze (na razie nie widzę w tym okoliczności które pozbawiałyby bank szansy odzyskania tych pieniędzy np. na drodze sądowej)

Nie rozumiem, jak to można "nie zauważyć", że kasa wypłaca 10 razy tyle co było na koncie. Człowiek uczciwy od razu by zwrócił uwagę kasjerowi. No, ale tak by postąpił człowiek uczciwy. :(

Powrót