Błąd w akcie poświadczenia dziedziczenia

• Autor wątku Autor wątku Kamillo97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamillo97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry!

Moja sprawa wygląda następująco:

W ostatnim czasie razem z rodziną byliśmy u notariusza, który sporządzał akt poświadczenia dziedziczenia po zmarłym ojcu. Podałem tam zły adres zamieszkania. Nie było to celowe, po prostu mieszkam w ostatnich latach w dwóch miejscach w ciągu roku i podałem adres zameldowania. Jednak w Urzędzie Skarbowym okazało się (przy okazji), że moim miejscem zamieszkania w ich systemie jest ten drugi adres.

Jak wygląda to od strony prawnej? Czy ten adres warto zmieniać w tym akcie czy pozostawić? Czy są jakieś konsekwencje prawne takiego błędu?

Dziękuję za odpowiedź.

A czy mogą mnie spotkać jakieś konsekwencje prawne? Jakieś kary?

Nie, bo niby za co?
Jeśli jednak tak bardzo nie daje ci to spokoju, wystąp do notariusza o sprostowanie danych adresowych - otrzymasz protokół prostujący.

Twój problem wynika z niedopełnienia obowiązku meldunkowego. Każdy powinien być zameldowany (na pobyt stały czy czasowy) tam gdzie fizycznie mieszka. Za jego niedopełnienie obecnie nic nie grozi. Kiedyś było to wykroczeniem.

Dziękuję za pomoc. Aż tak mi nie zależy, ale jestem trochę przewrażliwiony dlatego bałem się, że za taki błąd mogą być jakieś kary.

Powrót