Błąd w sztuce mechanika - co robic?

• Autor wątku Autor wątku monkey22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monkey22

Użytkownik
Odpowiedzi
121
Witam , zakupiłem auto w kwietniu - salonowe polskie 8 lat od pierwszego właściciela , 72k km przebiegu , stan ogólnie bdb , auto uzytkowałem 2 tygodnie i zrobiłem około 600km , standardowo po zakupie pasuje porobić kilka wymian więc odstawilem auto do mechanika ( szanowany w moim mieście )
Standardowo wymiana filtrów , oleju , rozrząd.
Cała wymiana mechanikowi zajeła o dziwo 6 godzin i dzwoni że można przyjechac po auto , jade i juz przy mechaniku podczas odbierania auta problem z odpaleniem ( kreci i nie chce odpalić - odpalil za drugim razem )

Mechanik stwierdził że jest ok i auto dojdzie do siebie , na następny dzień zero zmian i cały czas problem z odpalniem auta na ciepłym silniku , jade na reklamacje że pewnie rozrzad źle ustawiony i mechanik znów zatrzymuje auto na dzień twierdząc ze 10000% rozrząd dobrze zrobiony że te silniki są wrażliwe i zdarza się że przy wymianie oleju pewien element w silniku się psuje lub wiesza,

Chodzi o specyficzny silnik MULTIAIR ktory jest bardzo wrażliwy i delikatny , posiada specjalne elektrozawory Uniair do sterowania i trzeba mięc spora wiedze i programy aby ten silnik obslugiwac ( o zcym mechanik nie miał pojęcia )

Do tej pory nie mam faktury czy rachunku za usługę bo mi nie dal ( nie ma potrzeby ) , później mechanik mnie zbywał , przez 6 miesięcy szukałem rozwiązania problemu i jeździlem po rożnych mechanikach i elektromechnikach gdzie wszedzie zawsze mówilem że rozrzad jest 100% dobrze zrobiony i kazdy skupiał się na innych rzeczach .W sumie zrobielm autem ponad 3k km ( tylko problem z odpalaniem na cieplym a podczas jazdy jak nowy ) w zeszlym tygodniu zostawiłem auto w ASO gdzie się okazało że rozrząd był źle złozony , przestawiony o 1,1/2 , dostaęłm papiery , zdjęcia i opis ( " Podczas weryfikacji stweirdzono nieprawidłowe ustawienie faz rozrzadu"

Ponadto okazało się że mechanik zalał mi olej ktory nie spełnia norm producenta ( zalał Motul x cess zamiast Motul X clean ) , ten moduł multiair posiada specjalny dodatkowy filterek który trzeba wymienić podczas wymiany oleju a mechanik najpierw wymienił olej , oddal auto i kazał przyjechac z akilka dni jak mu dojdzie ten filterek modułu i dopiero wtedy wymienił filterek .

Ponadto ten silnik wymaga przeprowadzenie pewnych zmian w komputerze i kilku adaptacji po dokonaniu powyższych wymian . Mechanik nic takiego nie zrobił bo stwierdził że nie ma programu .

W sumie u mechanika zapalciłem 1300 zł za oleje , rzozrzad i robote
Później przez 6 miesięcy straciłem 1500 zł na szukanie przyczyn i kilka drobnych wymian podejrzanych podzespołów
W ASO za ponowne ustawienie rozrzadu 590 zł ( tylko tu mam fakture)
Ponadto okazało się że czeka mnie wymiana Modulu multiair 4200 zl który jest uszkodzony ( moze zbieg okoliczności a może wszystkie czynności mechanika miały wpływ na to że został uszkodzony )

Bardzo prosze o jakies porady co moge zrobić zeby chociaż częśc pieniedzy odzyskać , bo tego na co nie mam faktur nie udowodnię , straconego czasu 7 miesiecy i nerwów też nie .

Mam calą korespondencje sms z mechanikiem gdzie dokładnie byly opisywane problemy , oraz każdą wizytę i każdy problem dokładnie opisywałem na jednym motoryzacyjnym forum ( relacja od pierwszej wizyty u mechanika do dziś dzień wraz ze zdjęciami ) .

Przy tylu ingerencjach przez roznych mechanikow w miedzyczasie nie jestes juz w stanie niczego nikomu udowodnic.

Ingerencje polegały tylko na badaniu komputerami , wymiana bendixa w rozruszniku , sprawdzenie rozrusznika i wymiana czujnika polożenia wału , auto ma nadal ten sam problem z odpalaniem ( dokaldnie to samo co miało miejsce w dzień kiedy odbierałem z mechanikiem auto po wymianie rozrządu ) na dobra sprawe nikt nie musi tez wiedziec czy byłem u jednego mechanika później czy u pięciu czy tylko w samym aso po 6 miesiącach .

Twoje słowa niczego nie dowodzą.
Było złożyć reklamacje i czekać na naprawę. Jak by dalej było źle to należało wezwać rzeczoznawce samochodowego który by wydał opinie na temat naprawy.
A tak o to już nic nie udowodnisz.

Wszystko zależy od sędziego i kancelarii którą wynajmiesz...znam z autopsji

A da sie to rozegrać w ten sposób że podjadę do mechanika i pokażę mu pismo z ASO o stwierdzonej usterce źle złożonego rozrzadu , poprosze o zaległą fakture ktorej nie chciał kiedyś dać ( postraszę US) i poproszę o numer TU i polisy zakładu ( jesli posiada ) a gdy to nie przejdzie to wtedy szukać indywidualnie prawnika ?

Czy jednak TU jak to zazwyczaj bywa zwyczajnie mnie splawi i szkoda czasu na takie proby .

Teraz się dowiedziałem że 2 km od mojego domu mieszka biegły rzeczoznawca pojazdów mechanicznych . Warto jednak udać się do takiego Pana najpierw o wydanie opinii ?

Możesz próbować ale bardziej na zasadzie straszaka bo prawnie to już będzie trudno.
Ale może się wystraszy jak zobaczy opinie.

Powrót