błąd w umowie pożyczki

• Autor wątku Autor wątku wiecznieproblem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiecznieproblem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Pracuje w firmie parabankowej x już pare ładnych lat, nigdy nie miałam żadnych problemów ale ostatnio.. Przyszedł klient podpisał umowę, wziął pożyczkę wszyscy zadowoleni. (kwota nie duża, nawet nie tysiac) Potem okazało się że nie zeskanowałam jego dowodu, i niby nic ale jeśli popełniłam błąd w jego nr i serii dowodu ? Pesel jest ok. Klient jest już grubo po terminie, boje się że sprawa trafi do sądu. Jeśli jego dane przepisałm z dowodu dobrze to nie mam się zym martwć.. a jeśli nie to co się stanie ? Proszę o odpowiedzi

wiecznieproblem napisał:
Jeśli jego dane przepisałm z dowodu dobrze to nie mam się zym martwć.. a jeśli nie to co się stanie ? Proszę o odpowiedzi

Sprawa nie ma żadnego związku z sądowym postępowaniem egzekucyjnym. Za niewłaściwe wykonanie polecenia przełożonego grozi Ci (ewentualnie) odpowiedzialność pracownicza.

Tak na marginesie - parabanki nie bardzo mogą tak arbitralnie skanować / kserować dowodów osobistych... Takie prawo mają wyłącznie banki i to w ściśle określonych sytuacjach.

Ostatnia edycja:
guest_user napisał:
Sprawa nie ma żadnego związku z sądowym postępowaniem egzekucyjnym. Za niewłaściwe wykonanie polecenia przełożonego grozi Ci (ewentualnie) odpowiedzialność pracownicza.

Tak na marginesie - parabanki nie bardzo mogą tak arbitralnie skanować / kserować dowodów osobistych... Takie prawo mają wyłącznie banki i to w ściśle określonych sytuacjach.

a nie jest tak, że jak sprawa wejdzie na droge sądową i jest błąd w umowie to umowa jest nieważna ?

wiecznieproblem napisał:
a nie jest tak, że jak sprawa wejdzie na droge sądową i jest błąd w umowie to umowa jest nieważna ?

Na gruncie przepisów prawa cywilnego umowa pożyczki (w takiej konfiguracji, jaką opisałaś) została zawarta skutecznie. Niezeskanowanie dowodu nie ma jakiegokolwiek wpływu na skuteczność zawarcia umowy. Ma natomiast znaczenie na gruncie przepisów prawa pracy - gdyż niewłaściwie wykonałaś polecenie służbowe przełożonego. Możesz zatem być ukarana upomnieniem, naganą etc...

guest_user napisał:
Na gruncie przepisów prawa cywilnego umowa pożyczki (w takiej konfiguracji, jaką opisałaś) została zawarta skutecznie. Niezeskanowanie dowodu nie ma jakiegokolwiek wpływu na skuteczność zawarcia umowy. Ma natomiast znaczenie na gruncie przepisów prawa pracy - gdyż niewłaściwie wykonałaś polecenie służbowe przełożonego. Możesz zatem być ukarana upomnieniem, naganą etc...

a jeżeli jest błąd w nr dowodu osobistego w umowie ? Nie mam możliwości zweryfikowania...
Wszystkie dane są wprowadzone dobrze, imie, nazwisko nr pesel i adres zamieszkania, nie jestem pewna tylko nr i serii dowodu..

Ostatnia edycja:
wiecznieproblem napisał:
a jeżeli jest błąd w nr dowodu osobistego w umowie ? Nie mam możliwości zweryfikowania...
Wszystkie dane są wprowadzone dobrze, imie, nazwisko nr pesel i adres zamieszkania, nie jestem pewna tylko nr i serii dowodu..

Nie lubię się powtarzać - umowa została zawarta skutecznie.

Powrót