Błąd w umowie

• Autor wątku Autor wątku smut
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smut

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam,

dostałem do podpisania "poważną" umowę, w której jednak znajduje się błąd.

Napisane jest, iż za wykonanie danego dzieła dostanę wynagrodzenie w 4 ratach, w łącznej kwocie 6000 tysięcy. Z tym, że dalej są warunki do spełniena kolejnych etapów,a po każdym kwota i jest :

pod warunkiem tym - zostanie wypłacona rata pierwsza w wysokości 1500
pod warunkiem tym - zostanie wypłacona rata druga w wysokości 1500
pod warunkiem tym - zostanie wypłacona rata trzecia w wysokości 2000
pod warunkiem tym - zostanie wypłacona rata czwarta dopełniająca w wysokości 2000

Suma rat wynosi 7 tysięcy, a wcześniej napisane było, że wynagrodzenie za dzieło to 6 tysięcy

I co teraz? Podpisałem tą umowę jakiś czas temu i zastanawiam się teraz, czy nie można jej tak po prostu unieważnić z tego powodu? Czy może się okazać tak, że wykonam dzieło i nie dostanę wynagrodzenia, bo umowa zostanie unieważniona? Mam podstawy, aby przypuszczać, zę osoba, z którą podpisałem tą umowe chce ją włąśnie w jakiś sposób zerwać. Dodam, że za niedopełnienie umowy obie strony muszą zapłacić karę umowną, tak więc - trudna sprawa.

Powód do unieważnienia umowy nie występuje. Strony miały wszak wolę jej zawarcia. Może proszę porozumieć się co do określenia wynagrodzenia w sposób nie budzący wątpliwości.

Tak, jak pisze hellgate spór może dotyczyć ewentualnej wysokości wynagrodzenia, nie faktu, czy umowa jest ważna czy też nie.

Co do kary umownej - może ona być zastrzeżona tylko przy zobowiązaniach niepieniężnych.

Zobowiązanie pytającego ma niewątpliwie charakter niepieniężny i za jego wykonanie ma otrzymać wynagrodzenie.

Powrót