Błąd w Zawiadomieniu-Wydział Ksiąg Wieczystych Sądu Rejonowego

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof_DGL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof_DGL

Witajcie,

Otrzymałem Zawiadomienie z Wydziału Ksiąg Wieczystych, w którym mam napisane:

Żądanie: WPIS/ ZMIANA/ WYKREŚLENIE ROSZCZENIA O USTANOWIENIE ODRĘBNEJ WŁASNOŚCI LOKALU I PRZENIESIENIE TEGO PRAWA

--

Zgodnie ze stanem faktycznym, podpisałem akt notarialny na budowę i kupno DOMU w zabudowie szeregowej (na własność wraz z działką na której jest wybudowany), a nie lokalu. Lokal a dom to dwie różne rzeczy.

Dlaczego Wydział Ksiąg Wieczystych przy Sądzie Rejonowym generuje taki zapis, który jest niezgodny ze stanem faktycznym? Spotkał się już ktoś z czymś takim?

Niestety ale zabudowa szeregowa nigdy nie bedzie prawdziwym domem. Bedziesz szczesliwym wlascicielem lokalu mieszkalnego i tyle.

Mylisz się.

Zarówno dom wolno-stojący, dom w zabudowie bliźniaczej, jak i dom w zabudowie szeregowej - to pełnoprawne DOMy jednorodzinne. Rozmawiałem na ten temat z referentem w swoim Urzędzie Miejskim, więc nie pisz że to lokal bo tak nie jest.
Ja przynajmniej mam to jasno i wyraźnie napisane w Projekcie technicznym (konstrukcyjno-budowlanym). Poza tym jest na ten temat cały szereg artykułów natury technicznej i prawnej.

Natomiast lokal to inna bajka. Lokale buduje się wówczas, gdy na budowę prawdziwego bliźniaka czy szeregówki nie pozwalają warunki miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Może być np. dom jednorodzinny z dwoma lokalami mieszkalnymi - wtedy mamy do czynienia z lokalem ( w takim domu jednorodzinnym dwu-lokalowym musi istnieć jakieś pomieszczenie wspólne, np. strych lub wiatrołap). I tak najczęściej budowane i sprzedawane są lokale.

Mnie natomiast interesuje interpretacja prawna Sądu, moim zdaniem powinni podać
nie
• WRWZW – Żądanie wpisu/zmiany/wykreślenia roszczenia o ustanowienie odrębnej własności lokalu i przeniesienie tego prawa. (Dział III);

tylko
• WRPWL – Wpis/zmiana/wykreślenie roszczenia o przeniesienie własności. (Dział III).

Nie. Nie mają jednej wspólnej ściany.
Każdy dom posiada własną, a pomiędzy nimi jest tzw. dylatacja (odstęp izolacyjny). każdy dom posiada również własną ławę fundamentową na której jest posadowiony. Domy w świetle Prawa budowlanego spełniają wymóg domów jednorodzinnych w zabudowie szeregowej.
Każdy dom jest posadowiony na własnym kawałku działki gruntu wraz z własnym numerem geodezyjnym, oraz własnym wpisem w księgach wieczystych. Nie ma żadnych współwłasności i tym podobnych.

Co jest w akcie notarialnym ?
Co bylo we wniosku do Sadu ?

W akcie notarialnym jest napisane w bardzo wielkim skrócie, że przedmiotem niniejszej umowy jest wybudowanie, sprzedaż budynku mieszkalnego jednorodzinnego w zabudowie szeregowej na działce numer XXXX/XX o powierzchni itd. i przeniesienie własności budynku mieszkalnego będącego przedmiotem umowy na nabywcę w terminie do...
W dziale XI jest treść związana ze złożeniem wniosku za pośrednictwem systemu teleinformatycznego, gdzie mam żądanie roszczenia o budowę domu jednorodzinnego w zabudowie szeregowej oraz roszczenie o przeniesienie tego prawa wynikającego z niniejszej umowy na rzecz: XXX , pesel: XXX

Powrót