Błagam o pomoc - ponowne przeniesienie wlasnosci

• Autor wątku Autor wątku unian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A co napisałaś w post 13?i dalej. Pytałem o obecna umowę czy są w niej klauzule a nie przyszłą....
Nie bardzo rozumiesz. Umowa uznana za bezskuteczną ma ten skutek, że wierzyciel może zaspokoić się z objętego Umową składnika majątku. Czyli oszacować i zlicytować
Przejęcie, przeniesienie długu to trochę inne kalosze.
Nie odpowiadam, na prywatne maile i pw. Jestem "wolontariuszem" i pomagam tylko na ogólnie dostępnym forum...

Tez nie do konca potrafie Cie zrozumiec. Mnie chodzi o to, czy ona w ramach 523 przejela rowniez moj dlug wzgledem operatora prasowego, jezeli nie bylo klauzuli 777. Dlug niepisany o ktorym ona teraz wie. Bo jezeli tak, to przekazujac mi teraz darowizne i ustanawiajac na niej sluzebnosc dla siebie, podlega wedlug mnie artykulowi 300 kk.

Dostała darowiznę, długu nie przejeła. Coś wyczytasz w sieci i...? Powołujesz się na przepisy o zmianę dłużnika, więc zechcij przeczytać te przepisy od podstawy art 519kc i dalej. Konieczna umowa.
Cofniecie darowizny nie powoduje ścigania z 300kk. Stajesz się ponownym właścicielem z tym, że na nieruchomości jest ustanowiona służebność. Wierzyciel może się z niej zaspokajać, więc nie ma podstaw by wnioskować do prokuratury.

Czyli w zwiazku z artykulem 523 musialaby byc w akcie umowa o przejecie dlugu w postaci odrebnej klauzuli na bazie artykulu 777 kpc tak?

Umowa miedzy operatorem a wami. Dotyczy dobrowolnego wejścia twojej mamy na twoje miejsce. A po co? Przecież przeniosłaś własność Już pozamiatane. Przecież przywracacie stan prawny, poprzedni. Ty masz długi, tytuł na ciebie, znów jesteś (będziesz) właścicielką więc po cholerę kombinujesz. Wierzyciel może się zaspokoić z tej nieruchomości. Ech

A ja znalazlem cos takiego i co Ty na to powiesz?

Przejęcie długu powinno mieć formę odrębnej umowy, której istotą jest zmiana osoby dotychczasowego dłużnika (art. 519 § 2 KC). Wyjątkowo ustawodawca dopuszcza jednak w art. 523 KC przejęcie długu na zasadzie domniemania, co możliwe jest w zakresie obrotu nieruchomościami. I GDZIE TA UMOWA?

Potrzebne jest do tego z jednej strony zawarcie umowy o przeniesienie własności nieruchomości (art. 155-157 KC), z drugiej zaś zobowiązanie się w treści tej umowy przez nabywcę danej nieruchomości do zwolnienia jej zbywcy od związanych z własnością długów. NO TO JAK POWINNO BRZMIEC TO ZOBOWIAZANIE?

W gruncie rzeczy mamy w tym przypadku do czynienia ze swego rodzaju zbiorczym przejęciem długów. Skutek przejęcia następuje tutaj bowiem w stosunku do wszystkich długów związanych z własnością określonej nieruchomości, bez potrzeby zawierania wielu odrębnych umów o przejęcie długu w stosunku do każdego z wchodzących w grę zobowiązań.

A z czego wynika wg Ciebie, że ten dług jest związany z własnością tej nieruchomości? Wierzyciel nie jest ujawniony w KW...

Faktycznie, ciekawa uwaga. Ale czy warunkiem niezbednym do przejecia dlugow jest wlasnie ich widnienie w KW?

Czy to oznacza wlasnie, ze moja mama mojego dlugu wzgledem kogos innego nie przejela?

Gdyby tak było to teoretycznie po sprzedaniu nieruchomości (jakiejkolwiek) wszystkie długi zbywcy przechodziłyby na nabywcę? Tak to nie działa. Przy braku wpisu w KW wierzycielowi poszkodowanemu przysługuje skarga pauliańska. A przy wpisie w KW wszystko jest jawne i nabywca wie co nabywa.

Czyli to oznacza, ze zbiorcze przejmowanie dlugow wedlug 523 musi miec zwiazek z wlasnosciami wykazanamymi w KW przez zbyciem nieruchomosci? Dobrze rozumuje?

Wymiękam Mimo szczerych chęci nie wiem co autorka ma na mysli i co chce osiągnąć.

Mam pytanie: czy art. 523 KC pomija skargę pauliańską w postępowaniu komorniczym?

Powrót