Błagam o pomoc

• Autor wątku Autor wątku marrta6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marrta6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,*
pracuję obecnie w Niemczech i potrzebuję pomocy prawnej , najlepiej natychmiastowo. Nie stać mnie na prawnika w tym kraju.*
Pracuję tutaj jako opiekunka osoby starszej i *dostałam bezgraniczny dostęp do internetu, w wolnym czasie ściągałam filmy na własne potrzeby. Po obejrzeniu *ich zostawały wymazywane bez dalszego przekazywania innym osobom. Po ok miesiącu dziadek otrzymał pismo z sądu iż ma zapłacić karę w wysokości 965 euro za jeden film co by oznaczało że przyjdą kolejne za każdy jeden ściągnięty przeze mnie . Jestem przerażona tą sytuacją ponieważ kwoty te są przytłaczające...nie realne na moją kieszeń. Nie zdawałam sobie sprawy, iż działania moje niosą konsekwencje tego typu, a tym bardziej że naruszam, ignoruję prawo niemieckie.Również *osoba która dała mi dostęp do internetu nie poinformowała mnie o warunkach panujących w tym kraju.*
Bardzo prosiłabym o niezwłoczną odpowiedz ponieważ terminy są nagłe.*
moderacja:regulamin
Z poważaniem,*
Maria*

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie ty pierwsza, pozostaje zapłacić

Ostatnia edycja:
prawa zastrzeżone do filmu, muzyki, zdjec itd sa takie same we wszystkich krajach na calym swiecie . Nielegalne sciaganie przez internet jest karalne niezaleznie od tego w jakim kraju sie przebywa . Czy nie zna Pani hasla : "wszyskie prawa zastrzezone" ?
Swiety Boze nie pomoze i niestety trzeba wszysko zaplacic...:cool:

dzięki serdeczne za info , pozdrawiam

Malte napisał:
Nielegalne sciaganie przez internet jest karalne niezaleznie od tego w jakim kraju sie przebywa

A ile to razy czytalam (tu tez na forum), ze nielegalne jest udostepnianie, a sciaganie samo w sobie i posiadanie na wlasny uzytek nie. Oczywiscie w Polsce. No to jak to w koncu jest?

Polska nie jest Niemcami :-o Jezeli ktos przebywa na terytorium Niemiec obowiazuja przepisy niemieckie . Polacy wciaz tego nie moga zrozumiec i ciagle sa zaskoczeni. Dobrze jeszcze ze dostala kare "tylko" 965 Euro .. w Ameryce byloby prawdopodobnie parenascie tysiecy ..

Wiem , wiem w moim interesie było się dowiedzieć co i jak ale sprawa już zaistniała i nie chcę czytać o tym co powinnam a czego nie przed rozpoczęciem ewentualnego pobierania plików z neta a otrzymać konkretne informacje od osoby która przeszła coś takiego i udało się uniknąć podawanych konsekwencji pozdrawiam Wszystkich
(marrta 6 nie pisz po zdaniu jako dopisek do tematu jest funkcja Edytuj wtedy można dopisać -poprawić moderator)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Moja kolezanka ma ten sam problem.Przyszly jej trzy listy na laczna kwote 1600€.Jej syn pobieral jakies pliki muzyczne.Byla w tej sprawie u adwokata.Za kazda sprawe adwokat pobiera oplate 80€ + 35 € za list. W jej przypadku jest to 3x80 + 3x35 w sumie 345€.Ale jako osoba bezrobotna,zarejestrowana w Jobcenter,powiedziano ze bedzie placila adwokatowi za kazda sprawe 10€+35€ za kazdy list.Adwokat odpowiedzial ze jest to ciezka sprawa,ale moze sie udac ze,za kazda sprawe bedzie musiala placic okolo 200€.(200€ jest to oplata za pobieranie plikow,dla tej firmy ktora te pliki udostepnia)Czyli najprosciej ujmujac;Rachunek,za jednen list np.450€,to w najleprzym przypadku zaplaci 200€.
To tylko tyle co sie od niej dowiedzialam.
Zycze powodzenia i przestrzegam innych przed tego typu sprawami.

Hej Marrta 6 mam teraz ten sam problem...:-( nie wiedziałam że to jest w DE nielegalne , jak ty sobie poradziłaś z tą sprawą ?? proszę o pomoc?:(

Prosze oczywiscie nic nie placic i nie podpisywac tego dokumentu. Prosze jak najszybciej skontaktowac sie z prawnikiem. On szybko ta sprawe zalatwi. Zreszta nie musisz tez placic ty, tylko ten na kogo jest lacze internetowe.

Dziękuje za szybką odpowiedzznalazłam już prawnika i zamierzam się szybko z nim skontaktować?? Najgorsze jest to że przyjeżdzając tu do pracy jako opiekunki np.; nikt nas nie uświadamia że tu obowiązuje inne prawo odnośnie tych tematów, ani firma która nas zatrudnia ani rodzina...Ja torenty mam pierwszy raz bo kolega mi zainstalował żebym mogła sobie od czasu do czasu jakieś filmy oglądnąc w Polsce tysiące ludzi z tego korzysta no a tu jak widać ...nie chcę jedynie aby rodzina u której pracowałam miała jakiekolwiek problemy z tego tytułu :-( Na forum niestety tez nie znalazłam przypadku żeby ktoś się wypowiedział jak się jemu ta sprawa zakończyła po interwencjii prawnika , szkoda bo myślę że jest wiele osób które chciałyby się dowiedzieć co i jak i gdzie się zgłaszać ewentualnie. Ja odpisze najszybciej jak się da co u mnie wynikło? :?

ja mialem podobna sytuacje, gdzie na poczatku grudnia dostalem pismo, ze musze zaplacic 815euro za pobranie filmu "Parker", rowniez szukalem w internecie co zrobic, odpowiedzi byly rozne, wiec zwrocilem sie do kancelarii adwokackiej, ktora miala w internecie dosc dobre opinie. Sprawa zakonczyla sie tak, ze prawnik przedstawil mi kilka wariantow i mialem wybrac ten, ktory mi odpowiada. Prawnik napisal mi, ze jesli oddamy sprawe do sadu to mamy duza szanse na wygrana, jednak koszty w razie przegrania sprawy byly duzo wyzsze i nie chcialem ryzykowac, gdyz w Niemczech nie mialem pewnej i stalej pracy. Wybralem wariant polubownego zaplacenia kary. Sprawa zakonczyla sie tak, ze adwokaci wystawili mi rachunek na 360 euro, zas za film obnizyli mi kare do 700 euro, rozbitego na 7 rat x 100 euro. Moze wyszlo drozej, ale wolalem miec wszsytko zalatwione. Pobralem jesienia poprzedniego roku kolo 40 filmow ( nieswiadomy konsekwencji ), jednak tylko ten jeden byl w miare nowy, reszta to starocie, wiec mysle, ze za tak stare filmy, nic mi juz nie przyjdzie :) Pozdrawiam

No to też nieciekawie...dam na pewno znać jak moja sprawa się rozwiązała , ja też nie miałam pojęcia o takich konsekwencjach w DE , szok i nauczka na przyszłość jak potem sprawdziłam sciągało się jeszcze parę filmów na szczęście to też nie były żadne nowości, a najciekawsze jest to że kara przyszła mi za film "Wałęsa - człowiek nadzieji " ah żenada
Jeżeli chodzi o adwokatów to są różni , jest też tak że możesz się starać o pomoc państwa jeżeli nie stać cię na adwokata, ale tak jak mówię adwokaci do których się zwracamy są różni dlatego dobrze jest poszperać pozdrawiam i czekamy na więcej postów w tym temacie, trzeba to rozpowszechniać ( za to nie karają ;-) ) i ostrzegać innych przed ściąganie m czegokolwiek w DE no bo my nie pierwsi i nie ostatni....:rolleyes:

Wilde Beuger Solmecke. To jest nazwa firmy, ktora bierze okolo 500-600 za cala sprawe w tym juz jest cena tego ze jeszcze bronia wstecz od momentu zgloszenia sie do nich. Tzn. ze jak nam cos jeszcze przyjdzie to oni cala korespodencje przejmuja i walcza z tymi naciagaczami. Plus radze w takich przypadkach zmienic wlasciciela lacza jak najszybciej zeby wlasnie takowe upomnienie znowu nie przyszlo. Wtedy telekom czy tez inny operator nie wysyla danych wlasciciela lacza. Ja zaplacilem u innego adwokata okolo 550 euro za cala sprawe i mam spokoj. A do zaplaty mialem 1200 euro.

Bardzo Wam dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi naprawdę jestem wdzięczna ;-) i od razu człowiek ma nadzieję ...a mam jeszcze pytanie do twojego postu imanem kiedy kancelaria przejęła tą sprawę ty już nie musiałeś tamtym naciągaczą nic płacić tylko oni rezprezentowali sprawy w Twoim imieniu ?? dobrze zrozumiałam ? :wow:

Ja bylem dokladnie u AID24 jak wpiszesz w google. Jak sam szukalem to wlasnie rowniez zadzwonilem do WBS i oni mi oferowali taka opcje ze beda mnie reprezentowac rowniez w wstecz. Ten z AID24 tez chcial ale byl ciut drozszy i tak tez bylo jak sie zglaszalem to on pierwszy odpowiedzial i u niego juz zaczalem i tam zakonczylem. Ten z aid24 to kontaktowal sie ze mna i prosil mnie np o pismo ze w tym samym czasie bylem u brata a tez faktycznie tak bylo bo u mmnie bylo tak jak w twoim przypadku tylko ze to ja komus udostepnilem Wifi i ktos pobral film. I to ja za to odpowiadalem. Placisz tylko prawnikowi chociaz roznie moze byc. To zalezy jak oni to doprowadza do konca.

Powrót