Błagam o poradę

• Autor wątku Autor wątku macmal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macmal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dnia 16.04 tego roku zostałem wraz z dwoma osobami zatrzymany przez policje
miałem przy sobie 8,4g marihuany jako osoba 1 raz karana prokurator zgodził
sie na ugodę 1 rok w zawieszeniu na 3. Lecz przedwczoraj otrzymałem list z
wezwaniem na komisariat. Oskarżono mnie jeszcze o przestępstwo z art.58 ust.1
czyli podawanie narkotyków obie osoby są pełnoletnie i zeznaliśmy iż razem
paliliśmy wcześniej. Jestem totalnie zagubiony gdyż teraz obawiam sie że pójdę
do więzienia. Czy ktoś zna procedurę czy sprawy te będą rozpatrywane razem jak
to w ogóle będzie wyglądać i jakie są moje szanse na pozostanie na wolności i
jak powinienem się zachować w takiej sytuacji. Bardzo proszę o szybką
odpowiedź bo mam sie zgłosić juz w ten piątek!

w ramach jednej sprawy dostaniesz jeden wyrok za wszystkie czyny objęte zarzutami ,a w konsekwencji aktem oskarżenia... również prawdopodobnie w trybie art. 335 &1KPK

Chłopie narkityki to najgorszy burdel do jakiego mogłeś wejść. Ja powiem Tobie wprost. Gdy by to ode mnie zależało to czy pójdziesz siedzieć to bym (....)- wyedytowanona maksymalny wymiar kary abyś się nauczył. Z drugiej strony wiadomo że po wyjściu z więzienia nie jest się osobą zresocjalizowaną tylko jest się bandytą większym niż się było. Mimo to życze tobie ładnej celi. NIE NAWIDZE NARKOTYKóW

bazylblonx proszę darować sobie moralizowanie i ocenianie innych użytkowników.

Oj Bazyl jakbyś Ty nie daj Boże został jakimś sędzią to trzeba by było wszystkie blokowiska w kraju na bloki więzienne przerabiać. Ale to dobrze że Bóg jednak nad nami czuwa:)

Macmal - spokojnie.
Na Twoje pytanie odpowiem opisowo.
Zostałeś zatrzymany pod zarzutem posiadania narkotyków. Policjant przedstawił Ci zarzut, przesluchał, uzgodnil z prokuratorem karę dla Ciebie. To jednak nie oznacza, że sprawa już się skończyła. Policjant i prokurator mają do wykonania jeszcze szereg czynności - m. in. przesluchać świadków (o ile są). Zauży jednak że świadkowie są, i jeden ze świadków zezna, że poczestowałeś go narkotykami. Ponieważ zaistniały nowe okoliczności, na podstawie art. 314 k.p.k. należy Ci uzupełnić zarzut jaki juz miałeś, o kolejny zarzut - udzielanie. W rezultacie masz zarzucone popełnienie nie jednego a dwóch czynów. Jeśli w toku dalszych czynności okazało by się że np dopuściłes się jeszcze kradzieży, to znów zostanie Ci uzupełniony zarzut, i razem będziesz miał już trzy zarzuty i tak dalej.
Jeśli policjant i prokurator wykonają wszystkie czynności które trzeba wykonać, to sporządzany jest akt oskarżenia i wysyłany jest on do Sądu. Jeśli wczesniej (np po pierwszym zarzucie) uzgodniles wymiar kary jaka zostanie Ci wymierzona), i prokurator w dalszym ciągu uważa że uzgodniona kara jest sprawiedliwa, to adnotację o uzgodnionej karze zamieszcza w akcie oskarżenia. Jeśli natomiast uważa że kara jest za mała, to może Cię wezwać, aby uzgodnić bardziej suwowe warunki, lub też może nie zawierać w akcie oskarżenia żadnej wzmianki, i wymiar kary pozostawić do całkowitej decyzji Sadu.

[cytat="bazylblonx":2l6jaoqj]Chłopie narkityki to najgorszy burdel do jakiego mogłeś wejść. Ja powiem Tobie wprost. Gdy by to ode mnie zależało to czy pójdziesz siedzieć to bym (....)- wyedytowanona maksymalny wymiar kary abyś się nauczył. Z drugiej strony wiadomo że po wyjściu z więzienia nie jest się osobą zresocjalizowaną tylko jest się bandytą większym niż się było. Mimo to życze tobie ładnej celi. NIE NAWIDZE NARKOTYKóW[/cytat:2l6jaoqj]
Pan powinien na forum nazistów a nie na prawnicze.

Powrót