Błędna cena w sklepie internetowym

• Autor wątku Autor wątku TellingLies
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TellingLies

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, kupiłem w sklepie internetowym produkt. Cena byla stanowczo za niska (okolo 100 razy) - dlatego od razu bez zastanowienia go zamówiłem. Dostałem na maila potwierdzenie realizacji zamówienia i dane do przelewu. Zapłaciłem, a teraz sprzedawca wysłał mi maila z informacją, że cena powstała w wyniku błędu systemu i moje zamówienie zostało anulowane. Mogę się upominać o swoje?

Jak widać cwaniactwo zdarza się po obydwu stronach sprzedających-kupujących, usługodawców-usługobiorców.

Najlepsze że kupujący dobrze wie że cena jest zaniżona i świadomie dokonuje zakupu, a potem jest jeszcze obrażony bo sklep się pomylił.
To już drugi przypadek w tym tygodniu :o

Nie prosiłem o ocenę moralną tylko prawną.

Nie wiemy, czy spełnione są przesłanki umożliwiające uchylenie się. Jaka była ta "za niska" cena rzeczy?

Nie był to błąd przecinek - kropka. Wartos to około 2500 2700 a towar wystawiony byl za 40 kilka złotych i kilkanaście groszy

Akurat nie no wiedziałem że jest niezwykle niska ale nie miałem świadomości, że to błąd.

Owszem ale nie wskazują na moją świadomość, że była błędna. Jedynie na to, że uznałem ją za dobrą okazję.

loco1 napisał:
Owszem ale nie wskazują na moją świadomość, że była błędna

Przy takiej cenie, albo miałeś świadomość błędu albo nie miałeś, ale powinieneś mieć. W obu sytuacjach możesz się spotkać z zarzutem niedołożenia należytej staranności.

Powrót