Błędna data zawarcia umowy na wypowiedzeniu a jego ważność

• Autor wątku Autor wątku Lewus94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lewus94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Wczoraj wysłałem pracodawcy wypowiedzenie, dziś je otrzymał. Jestem zatrudniony na umowie o pracę na czas określony mniej niż pół roku, więc przysługuje mi okres wypowiedzenia wynoszący dwa tygodnie. Dziś pracodawca otrzymał moje wypowiedzenie, jednak dostałem od niego informację, że jest ono nieważne, gdyż jako datę zawarcia umowy wpisałem 10 lipca, a faktycznie jest to 7 lipca. 10 lipca to data rozpoczęcia pracy. 4 września mam podpisać umowę z nowym pracodawcą , więc zależało mi aby okres wypowiedzenia zaczął płynąć od tego poniedziałku, wtedy upłynąłby 3 września. Czy faktycznie to wypowiedzenie nie jest ważne z powodu złej daty wpisanej na nim? Z góry dzięki za odpowiedzi!

Wypowiedzenie jest ważne, nie ma obowiązku wpisywania daty zawarcia umowy, ani którą umowę wypowiadasz - jest to zawsze ostatnia, aktualna umowa.

Pracodawca stwierdził tez, ze nie mogę wypowiedziec umowy w srodku miesiąca oraz ze wypowiedzenie zacznie obowiazywac dopiero po zlozeniu przez niego podpisu na tymże wypowiedzeniu. Czy to również stek bzdur?

Lewus94 napisał:
Czy to również stek bzdur?
Tak.
Wypowiedzenie umowy jest jednostronną czynnością prawną, jeśli zostało wysłane pocztą i ma Pan potwierdzenie, że pracodawca je otrzymał, to nie ma co się przejmować jego gadaniem.

Lewus94 napisał:
Pracodawca stwierdził tez, ze nie mogę wypowiedziec umowy w srodku miesiąca oraz ze wypowiedzenie zacznie obowiazywac dopiero po zlozeniu przez niego podpisu na tymże wypowiedzeniu. Czy to również stek bzdur?

Jeśli złożyłeś wypowiedzenie i masz to potwierdzone (na swojej kopii) to jest wszystko co potrzebujesz.
Momentem rozpoczęcia biegu wypowiedzenia jest pierwsza niedziela występująca po dniu złożenia wypowiedzenia. Okres wypowiedzenia kończy się po upływie jednego lub dwóch tygodni kalendarzowych, zatem sobota zawsze jest ostatnim dniem okresu wypowiedzenia. Tydzień jest rozumiany kalendarzowo, a więc liczony jako 7 dni.
Tak więc jeśli masz dwa tygodnie wypowiedzenia (okres wypowiedzenia wlicza się do stażu pracy) gdyż pracujesz mniej niż 6 miesięcy to składając wypowiedzenie 18 sierpnia umowa ulegnie rozwiązaniu 2 września.

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Jestem teraz spokojniejszy i wiem na co się powołać przy kolejnych "rozmowach" z pracodawcą. Dzięki!

Powrót