bledna wycena Bieglego Sadowego

• Autor wątku Autor wątku okry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

okry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzien dobry.
Zwracam sie do Panstwa z prosba o pomoc. W Sadzie toczy sie moja sprawa o zachowek. Trwa juz to ponad rok. Ostatnio Sad powolal Bieglego Sadowego w celu okreslenia wartosci nieruchomosci, w ktorej sklad wchodzi:
1.Dzialka- 0,0835ha zabudowana:
a) budynkiem mieszkalnym ( pow. zabudowy 72m²- piwnica + parter + pietro) jest to polowa blizniaka.
b) budynkiem gospodarczym murowanym o pow. zabudowy 76m² ( oba budynki zostaly wybudowane w roku 1977)
2. Dzialka – 0,1068 ha usytulowana za zabudowaniami, ktora stanowi ogrod.
Nieruchomosci te zanjduja sie w miescie Niemcza(dolnoslaskie)
Biegly wykonal wycene metoda porownawcza, a poniewaz nie bylo innych transakcji przyjal do analizy ceny budynkow przedwojennych, albo z niepodanym rokiem budowy.
Z calkowicie innym metrazem i bez budynkow gospodarczych.
Moim zdaniem jesli nie ma porownywalnych transakcji, powinna zostac przyjeta inna metoda wyceny. Opinia Bieglego zawiera bardzo duzo bledow i niejasnosci. Chcialbym przedstawic je krotko:
- brak mapki zabudowan z powierzchnia pomieszczen
- nie zostal uwzgledniony metraz piwnicy uzytkowej
- brak kopii planu budynku
- brak spisu inwentarza ktory podlego tez spadkowi
Wartosc rynkowa w Opinii na date 22.11.1955 wynosi 190.240 zl,
a na date 22.09.2007 wynosi 206.136 zl
W miedzy czasie zostal wykonany remont kapitalny budynkow.
Oto zakres prac wykonanych w tym czasie:
1. Budynek gospodarczy
- nowa wylewka na dachu
- pokrycie dachu
- wykonanie ogniomurkow
2. wykonano ogrodzenie ozdobne, betonowe 1,5m wys., na murku , brama wjazdowa i
furtka stalowe kute,
3. powiekszono budynek mieszkalny o ganek o pow.11,4 m²
4. przeprowadzono remont kapitalny budynku mieszkalnego:
- wymiana okien I drzwi balkonowych na plastikowe zespolone (7 okien, 2drzwi)
- wymiana parapetow wewnetrznych i zewnetrzynch
- komptletna przebudowa ogrzewania CO (nowy piec, pompa, grzejniki, rury)
- wymieniono pokrycie dachu
- obrobiono ogniomurki blacha
- zalozono nowe ocynkowane rynny
- ocieplono kompletnie budynek i ganek (styropian +siatka + tynk)
- zrobiono druga lazienke na I pietrze (nowe instalacje, brodzik, kabina, umywalka, muszla klozetowa, baterie, podgrzewacz wody, nowe drzwi, plytki ceramiczne)
- w pokojach wymieniono podlogi
- w pokojach wykonano gladzie gipsowe
- wymalowano dwukrotnie sciany
W Ocenie Bieglego wartosc nieruchomosci po tak duzym remoncie kapitalnym wzrosla tylko o 15.986 zl,
Moim zdaniem jest to po prostu smieszne
Nie wiem dlaczego Biegly korzystal rowniez z falszywych danych podanych przez pozwanego ( pozwany podal ze remont kapitalny zostal wykonany po 22.09.2007, co jest nie prawda).W zwiazku z tym Biegly odliczyl robocizne od wartosci nieruchomosci. Pozwany od 20 lat nie pracowal, wszystkie remonty (material i robocizna)placila moja matka. Matka placila bratu za kazda wykonana prace i go utrzymywala. O ile wiem Opinia Bieglego powinna byc wykonana bezstronnie, a nie pod dyktando pozwanego.
To sa tylko glowniejsze spostrzezenia po przeczytaniu Opinii.
Prosze o rade i pomoc.
Co mam robic dalej?

Z powazaniem

Tak tylko na szybko.
Jeśli nie zgadza się Pan(i) z opinią biegłego - należy wnieść zastrzeżenia do tej opinii z uzasadnieniem i wnosić o powołanie innego biegłego.

A możesz powiedzieć po co była wycena na 1955 rok??? I po co na 2007 rok???

Czy sędzia mówił coś na ten temat???

Bo to co najmniej dziwne. wg mnie bez sensu.

chyba tam miało być 2005, a nie 1995;

teraz pytania do pytajcego:

kiedy zmarła mama;

czy remont był za jej zycia;

poza pytaniami - do opinii należy wnieść pisemne zastrzeżenie, iż biegły nie doliczył do powierzchni budynku powierzchni piwnic i w tym celu żądać opinii uzupełnijącej, która tę kwestie wyjaśni;

a poza tym:

mama dawała pieniądze na materiały, a biegły nie wliczył robocizny, więc w czym problem?

Nadal nie wiem dlaczego...???

przecież wartość powinna być brana pod uwagę z chwili orzekania o zachowku wiec powinna być wystawiona na teraz...

bo forumowicz pewnie nie jest w stanie zrozumieć pewnych kwestii i prawidłow tego napisać;

Dura lex:

wartość tak, ale stan według....i chyba o to chodziło biegłemu i sądowi;

Bedek napisał:
Tak tylko na szybko.
Jeśli nie zgadza się Pan(i) z opinią biegłego - należy wnieść zastrzeżenia do tej opinii z uzasadnieniem i wnosić o powołanie innego biegłego.
To sa nowe koszty a ja juz raz zaplacilam za Bieglego.

Dura_lex napisał:
A możesz powiedzieć po co była wycena na 1955 rok??? I po co na 2007 rok???

Czy sędzia mówił coś na ten temat???

Bo to co najmniej dziwne. wg mnie bez sensu.
Przepraszam pomylka, chodzi o rok 1995. Jest to rok smierci mojego ojca.
Pierwsza wycena dotyczy stanu nieruchomosci w dniu smierci ojca(a wiec przed remontem kapitalnym - 190.240zl)

rafal_26 napisał:
chyba tam miało być 2005, a nie 1995;

teraz pytania do pytajcego:

kiedy zmarła mama;

czy remont był za jej zycia;

poza pytaniami - do opinii należy wnieść pisemne zastrzeżenie, iż biegły nie doliczył do powierzchni budynku powierzchni piwnic i w tym celu żądać opinii uzupełnijącej, która tę kwestie wyjaśni;

a poza tym:

mama dawała pieniądze na materiały, a biegły nie wliczył robocizny, więc w czym problem?
Tata zmarl w 1995r, a mama 2007r.
Remonty byly wykonane za zycia i za pieniadze matki.
Matka dawala na materialy i placila za robocizne, a Biegly odliczyl od wartosci nieruchomosci domniemana wartosc robocizny(okolo 30.000zl)

Będą zaliczane jakies darowizny albo wykształcenie??

Remonty takiego rodzaju nie podwyższają wartości nieruchomości w takim sdtopniu w jakim poniesiono koszty na remonty.

Jesli remontujesz za 100.000 zł to podnosisz wartość pewnie o 20.000 zł. Musisz się pogodzić z tym, że co do zasady przed wymianą dachu istniał jakiś dach a koszty wymiany obejmują nie tylko położenie nowego dachu ale również zdjęcie starego.

Tą zasadę musisz odnieść do poszczególnych pracu jakie zostały wykonane w Twoim przypadku.

Dura_lex napisał:
Nadal nie wiem dlaczego...???

przecież wartość powinna być brana pod uwagę z chwili orzekania o zachowku wiec powinna być wystawiona na teraz...
Sa dwie wyceny:
Stan w dniu smierci ojca (190.240zl)
Stan w dniu smierci matki (a wiec po wielkim remoncie kapitalnym - wartosc tylko 206.136zl)

tylko pamiętaj, o tym co ci wyżej napisałem, tam są istotne nieścisłości w opinii;

okry:

a poza tym jeśli chcesz prowadzić dyskusję o tym, jak powinny wyglądać wyceny, to nie z nami, tylko z biegłym, a następnie orzeczeniem sądu w apelacji;

my Ci mówimy jak powinno być OBIEKTYWNIE;

Dura_lex napisał:
Będą zaliczane jakies darowizny albo wykształcenie??

Remonty takiego rodzaju nie podwyższają wartości nieruchomości w takim sdtopniu w jakim poniesiono koszty na remonty.

Jesli remontujesz za 100.000 zł to podnosisz wartość pewnie o 20.000 zł. Musisz się pogodzić z tym, że co do zasady przed wymianą dachu istniał jakiś dach a koszty wymiany obejmują nie tylko położenie nowego dachu ale również zdjęcie starego.

Tą zasadę musisz odnieść do poszczególnych pracu jakie zostały wykonane w Twoim przypadku.
Ja rozumie ze koszty nie zostana policzone w 100% , ale sa naliczone smiesznie nisko.
Najgorsze sa kombinacje z metrazami nieruchomosci.W trzech zrodlach sa podane trzy rozne wartosci.Ja nie mam dostepu zeby to pomierzyc, a wiem ze metraz jest wiekszy.
Niewiem dlaczego nie policzono metrazu piwnicy uzytkowej(ponad 50m²)

Powrót