Błędne rozliczenie zużycia wody przez brak protokołu instalacji wodomierza

• Autor wątku Autor wątku Magnes111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magnes111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Zakupiłam mieszkanie, którego poprzedni właściciel rozliczał zużytą wodę ryczałtem. Mieszkanie zostało mi przekazane dwa miesiące po zakupie, w lipcu (pierwszy miesiąc wskazany w akcie notarialnym, drugi na prośbę poprzednich właścicieli). Przed wprowadzeniem się zrobiłam remont, została wymieniona instalacja hydrauliczna oraz został zainstalowany wodomierz dla mojego mieszkania. Hydraulik który się tym zajmował nie wypisał protokołu z instalacji, w związku z czym nie dostarczyłam go do zarządcy (zewnętrzna firma opłacana przez naszą wspólnotę). Wodomierz został zainstalowany na koniec lipca. Poprzedni właściciele uregulowali opłaty za zużyte przez siebie media u zarządcy do końca czerwca, gdy opuścili mieszkanie. Ja wprowadziłam się w połowie września, po 2,5 miesiącach remontu. Na koniec roku złożyłam deklaracje zużycia wody z wartością widniejącą na liczniku (28m3) do zarządcy nieruchomości, na którą nie dostałam odpowiedzi. Po trzech miesiącach dostałam rozliczenie wskazujące na dalsze rozliczanie mnie ryczałtem, na którym widniało, że w okresie lipiec - grudzień zużyłam 108m3 wody (właściwie od maja, kiedy nie miałam jeszcze dostępu do mieszkania). Zaczęłam wyjaśniać sprawę, wtedy właśnie dowiedziałam się o brakującym protokole. Napisałam pismo wyjaśniające sytuację, dostarczyłam z opóźnieniem protokół (w połowie marca licznik wskazywał 43 m3 i taka wartość jest wpisana w protokół). Dołączyłam zdobyte od hydraulika oświadczenie z datą faktycznego montażu sprawnego, nowego licznika. Dołączyłam zdjęcie potwierdzające wartość 28m3 na liczniku, wraz z datą. Dołączyłam umowę z firmą remontową, która w pierwszym tygodniu lipca "rozebrała" łazienkę, co wiązało się z zakręceniem zaworu doprowadzającego wodę do mieszkania (odkręcenie zaworu nastąpiło po zamontowaniu licznika, konieczna była wymiana instalacji hydraulicznej). Zarządca musi mieć potwierdzenie na uregulowanie opłat z poprzednim właścicielem, a sąsiedzi mogą potwierdzić kiedy zaczęliśmy remont oraz kiedy się wprowadzilismy. Regulamin wspólnoty mówi o rozliczeniu ryczałtem w sytuacji gdy mieszkanie nie posiada licznika, a ponieważ ja go miałam lecz nie zgłosiłam, zarządca określił tę sytuację jako "trudną" i stwierdził że nie widzi podstaw do powtórnego rozliczenia zużytej wody. Czy jest szansa na to, abym nie płaciła za 80m3 wody, której nie zużyłam? Co jeszcze mogę zrobić w tej sytuacji? Liczę się z tym, że lipiec mógłby zostać rozliczony ryczałtem pomimo zakręconej wody, bo mimo wszystko montaż wodomierza został przeprowadzony pod koniec owego miesiąca, ale w moim odczuciu niemożliwym jest zużyć taką ilość wody w pół roku, czyli w czasie kiedy mieszkanie zostało zwolnione, nie wspominając o 3,5 miesiąca, kiedy faktycznie tam mieszkałam. W dodatku tyle nie wskazuje sprawny licznik, który został zainstalowany. Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Powrót