Błędnie naliczony podatek od nieruchomości.

• Autor wątku Autor wątku Jolkajolka112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jolkajolka112

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Przepraszam za może "głupie" pytania, ale potrzebuję pomocy.
1) kiedy i czy weszła w życie jakaś ustawa o odrębnym naliczaniu podatku od garażu na prywatnej posesji;
- czy jest różnica między murowanym łączącym się z mieszkalnym, a np. dostawionym z blachy,
- gdzie szukać przepisów?
2) czy wydz. finansowy U. M. może odmówić właścicielowi wglądu w akta związane z podatkiem od tej nieruchomości,
3) Czy jest jakaś odp. karna dla urzędnika państwowego i czy można pracownika i kierownika Referatu podatków i opłat w U. M. tak nazwać?
- gdzie szukać &
W K. W. Lokal ma 110 m. kw. tak też jest w geodezji Starostwa. Prawdopodobnie ok. 1985 r. poprzednia właścicielka (nie żyje) w deklaracji podała 120 m. kw. może dodała już tam istniejący od lat 50-tych garaż. W ten sposób w decyzji z U. M. widniała powierzchnia 120 m. kw. Tak płaciła moja mama. W tym roku otrzymałam decyzję, gdzie widnieje pozycja: lokal - 120 m. kw. + 10 m. garaż z tym, że za garaż jest 12 zł. m. kw. Razem 130 m. kw. Telefoniczna próba zdobycia infirnacji od kier. i pracownicy wydziału daly tylko mataczenie i kłamstwo, że inf. z geodezji w Starostwie - nie potwierdzili i mają 110 m. kw. Kier. w U. M.stwierdził, że nie mam prawa wglądu w teczkę dot. mojej nieruchomości, bo to tajemnica.
Jest pouczenie, że mogę się odwołać do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Jednak nie bardzo wierzę w obiektywizm i logikę. Poza tym jak mam udowodnić prawdę i to będzie dotyczyło tylko tej decyzji, a nie problemu z uzyskaniem odpowiedzi, infornacji i mataczeniem. 😥

Ustawa z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 707 z późn. zm.).
tak
np. na stronie sejmu

nie, akta będa przekazane do SKO jak sie odwołasz, podatek jest naliczany wg deklaracji składanej np. po zakupie nieruchomości więc jak rozumiem Twoją mamę.

Agnieszka3M napisał:
Ustawa z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 707 z późn. zm.).
tak
np. na stronie sejmu

nie, akta będa przekazane do SKO jak sie odwołasz, podatek jest naliczany wg deklaracji składanej np. po zakupie nieruchomości więc jak rozumiem Twoją mamę.
Przeczytałam KPA i tam jest napisane, że strona ma prawo wglądu, robienia zdjęć i odpisów. Nawet morderca ma prawo wglądu w akta sprawy. Ja właściciel, ob. Polski, nie mam prawa wglądu w "akta" na poziomie gminy? Pomyliłam to są "urzędnicy samorządowi".

po co ten dramatyzm, obywatelstwo czy karalnośc nie mają znaczenia. w twoim przypadku ma zastosowanie ordynacja podatkowa a nie kpa - regulacje w zasadzie podobne

Agnieszka3M napisał:
po co ten dramatyzm, obywatelstwo czy karalnośc nie mają znaczenia. w twoim przypadku ma zastosowanie ordynacja podatkowa a nie kpa - regulacje w zasadzie podobne
"ordynacja podatkowa"; U. S. Udostępnia akta/zebrane dokumenty! Czy KPA nie dotyczy podatków i urzędników rządowych i samorządowych?

Powrót