C
catmuscat
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, mam problem z księgową. Prowadziła moją księgowość od kwietnia tego roku przez kilka miesięcy. W sierpniu zmieniłam biuro i przeniosłam dokumenty, po czym okazało się, że poprzednia księgowa zrobiła kilka błędów w księgowaniu. Kilkukrotnie przez okres 2-3 miesięcy informowałam poprzednią księgową, że zrobiła błędy, ale ta albo była na urlopie, albo na szkoleniu i miała kontaktować się z nowym biurem (wysłałam jej nr telefonu). Dopiero po moich ponagleniach zadzwoniła, nowe biuro za wykonanie poprawek chce rekompensatę finansową, co poprzednia księgowa uważa za skandaliczne
Wg niej sama zrobiłaby poprawki i z powrotem odesłałaby mi dokumenty - tylko, że raz wysłanie tam i z powrotem to koszt wysyłki, czas, niepewność, że zrobi to poprawnie i fakt, że kto inny już zdążył przez te miesiące poprawki nanieść. W umowie między mną a biurem jest napisane: "Biuro przejmuje odpowiedzialność za prawidłowe i terminowe prowadzenie KPiR , ewidencji księgowej, sporządzanie sprawozdawczości finansowej i deklaracji podatkowej." Czy wg tego zapisu mogę dopominać się opłaty za poniesione koszty - nowe biuro chce zapłaty i w tym przypadku, gdy poprzednia księgowa odmówiła opłaty za błędy kosztami poprawek chce obarczyć mnie. Jakie mam pole działania? Wszystkie dokumenty oddawałam w terminie i zaufałam, że księgowość będzie prowadzona poprawnie. Będę wdzięczna za odpowiedź