Błędnie wysłany przelew.

• Autor wątku Autor wątku olaf_frozen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olaf_frozen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dnia grudniu 2014 próbowałem wykonać przelew natychmiastowy przy pomocy serwisu mBanku. Udało mi się to po, którejś kolejnej próbie. Początkowe kończyły się niepowodzeniem. Nie jestem w stanie teraz przedstawić komunikatu jaki wtedy otrzymałem. Po czasie jednak otrzymałem pieniądze z powrotem z informacją o zwrocie za transakcję o numerze. Z informację iż nie można zrealizować przelewu. Widać na nich bardzo dobrze, że za pierwszym razem nadawcą jestem ja natomiast odbiorcą Pani X. Na drugim zrzucie z informacją o zwrocie nadawcą i odbiorcą też jestem ja. Podczas wykonywania przelewu nie ma żadnej informacji iż firmą obsługująca taki przelew jest Blue Media. Trzy dni temu otrzymałem list polecony od firmy Blue Media, w którym opisuje ona powyższą sytuację i podaje numery tych transakcji. Wprawiło mnie to w spore osłupienie ponieważ ja z firmą Blue Media nie mam nic wspólnego. I teraz taka firma każe mi przelać pieniące z transakcji z racji takiej iż w wyniku błędu w ich systemie ten przelew został zrealizowany oraz wykonano zwrot na moje konto. Postanowiłem to sprawdzić i skontaktowałem się z Panią X czy otrzymała ode mnie dwa razy sumę. Dwa razy ponieważ, gdy nie udało mi się tego przelać przelewem natychmiastowym przelałem tę kwotę przy pomocy przelewu klasycznego. Okazało się iż Pani X faktycznie te pieniądze otrzymała. Jednak z racji tego iż nie korzysta z bankowości formie elektronicznej nie zdawała sobie z tego sprawy. W lutym 2015 skontaktowałem się z mLinia w celu ustalenia kim jest firma Blue Media i skąd posiada moje dane osobowe oraz informację o moich transakcjach. Pani przez dłuższą chwilę nie potrafiła mi odpowiedzieć na moje pytania. Po dłuższym czasie oczekiwania oraz podobno kontaktu z "wydziałem wewnętrznym" otrzymałem odpowiedź, że skoro Blue Media tak twierdzi to mam im przelać pieniądze. Powiem szczerze, iż wprawiło mnie to w osłupienie. Poprosiłem Panią o informację czy gdzieś jest jakikolwiek zapis o tym iż Blue Media obsługuje przelewy natychmiastowe w mBanku. Po kolejnej dłuższej chwili otrzymałem informację jak mogę wyszukać regulamin przelewów natychmiastowych.

Pytanie jest czy w takim przypadku jestem zobowiązany do zwrotu pieniędzy firmie Blue Media? Dodam iż na moim kącie wszystko było ok. Przelew natychmiastowy się nie udał, kwota została mi automatycznie zwrócona a ja przelałem ją w klasyczny sposób.

olaf_frozen napisał:
otrzymałem informację jak mogę wyszukać regulamin przelewów natychmiastowych.
Co mówi na ten temat wspomniany regulamin?

Powrót