Błędnie wystawiony mandat

• Autor wątku Autor wątku AndMkrt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AndMkrt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Na forum znalazłem podobne tematy, ale nie konkretnie z tym pytaniem. Chodzi o to iż wystawiono mi mandat za jazdę bez ważnego biletu w MPK Wrocław. Kontroler wystawił błędny mandat, a dokładnie wpisał linię autobusu (127) którym nie jechaliśmy. Zdarzenie miało miejsce na ul. Śrubowej, a bus nr 127 nie przejeżdża tamtędy.

Mandat uprawnia mnie do dalszej jazdy autobusem w którym go wystawiono. W tym przypadku ten mandat nie pozwalał na dalszą jazdę i narażał mnie na kolejny, jeśli byłaby następna kontrola.

Czy muszę uregulować tak źle wystawiony mandat? W sumie wychodzi że zostałem ukarany za coś co nie miało miejsca, czyli za jazdę na gapę autobusem 127 (którym nie jechałem) i to w miejscu gdzie tego autobusu nie było.

Będę wdzięczny za jakieś info na ten temat.

A czy przypadkiem na wezwaniu do zapłaty oprócz numeru linii nie wpisano także numeru taborowego (zwanego bocznym)?
Twój przejazd bez biletu miał miejsce. Potwierdziłeś to podpisem.

Źle sformułowałem swoje pytanie. Czy mpk ma prawo roscic spłatę kary przez tak źle wystawiony mandat. Według niego do zdarzenia nie mogło dojść. Nr bocznego autobusu nie wpisano, a podpisałem się tylko inicjalami

E-sąd w Lublinie nie będzie takimi szczegółami zainteresowany.
Na normalnej rozprawie ciężko Ci będzie udowodnić, że bez biletu nie jechałeś. W końcu na jakiejś podstawie wezwanie wystawiono. A że pomylono się w numerze linii autobusu.... Szczegół natury technicznej wyłącznie.
Złóż reklamację, zobacz co odpowiedzą.

Powrót