błędnie zrobiona opłata za powództwo przeciwegzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku Todi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Todi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam,

Mam dylemat dotyczący opłaty za powództwo przeciwegzekucyjne wraz z wnioskiem o wstrzymanie egzekucji
1. Co jeśli opłatę tę wniosę do SR w mieście dłużnika a okaże się, że sprawę powinien prowadzić SR w mieście komornika?Czy wtedy ta opłata przepadnie i będę musiała zrobić nową w SR w mieście komornika?
2. Czy SR w ogóle zajmie się powództwem jeśli nie opłacę go z góry?
3.Czy brak takiej opłaty po prostu spowoduje opóźnienie w rozpatrzeniu wniosku o wstrzymanie egzekucji?
4. Czy wniesienie od razu błędnej (zaniżonej) opłaty spowoduje, że sąd zajmie się sprawą i w postanowieniu/wyroku czy co tam w takiej sprawie wydaje wskaże mi ile mam dopłacić?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

Jak nie zapłacisz opłaty od wps, sąd wezwie cię do uzupełnienia formalnego. Nie zapłacisz oddali wniosek.
Twoje pytania są bezprzedmiotowe.
KPC Art. 1261.111) § 1. W każdym piśmie należy podać wartość przedmiotu sporu lub wartość przed- miotu zaskarżenia, jeżeli od tej wartości zależy właściwość rzeczowa sądu, wysokość opłaty lub dopuszczalność środka odwoławczego, a przedmiotem sprawy nie jest oznaczona kwota pieniężna. § 2. Pisma dotyczące części przedmiotu sporu lub zaskarżenia podlegają opłacie tylko w stosunku do wartości tej części. § 3. Wartości przedmiotu sporu lub zaskarżenia podaje się w złotych, zaokrąglając w górę do pełnego złotego.
Art. 1262.111) § 1. Sąd nie podejmie żadnej czynności na skutek pisma, od którego nie została uiszczona należna opłata. § 2. Nie żąda się opłaty od pisma, jeżeli już z jego treści wynika, że podlega ono odrzuceniu.

Dziękuję korf!

Twoja odpowiedź wyjaśnia większość moich wątpliwości, jednak pozostaje jeszcze niejasna dla mnie kwestia co się stanie z opłatą, gdy powództwo wniosę do niewłaściwego sądu. Takie powództwo jest odrzucane czy sąd przesyła dokumentację do właściwego sądu? Co wtedy z tą opłatą? Przepada czy jest zwracana?

Powrót