Błędny przelew bankowy Euro na konto PLN

• Autor wątku Autor wątku kojakx1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kojakx1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie dosyć trudny temat.
Dokonałem przelewu na bardzo dużą kwote (kilkadziesiąt tyś Eur) do mojego kontrahenta, niestety pomyłkowo na konto PLN...
Odrazu się zorientowałem - lecz niestety szkoda że po fakcie - że podane konto jest kontem PLN kontrahenta.
Odrazu zadzwoniłem na infolinię, Pani powiedziała że anuluje przelew i kilkukrotnie pytała jaki jest status przelewu (był jeszcze w trakcie przetwarzania w moim banku) Kilka minut siedziałem na lini poklikała i powiedziała że pieniądze powinny wrócić na konto.

Niestety poszły w system i zostały wysłane, teraz będę stratny na ogromnym przewalutowaniu w Deutsche bank...
Moje pytanie brzmi.. Tak naprawdę do około 30minut kiedy przelew jest w banku, infolinia powinna go anulować, niestety tego nie zrobili - byc może ich mozolne działanie i tempo. Jak się dowiedziałem możliwość anulowania walutowych przelewów istnieje i Bank powinien to zrobić. Pytanie czy mogę domagać się od Banku zwrotu poniesionych strat w związku z nie wykonaną dyspozycją ?
Dziękuje za pomoc chętnym w tej sprawie..

kojakx1 napisał:
Tak naprawdę do około 30minut kiedy przelew jest w banku, infolinia powinna go anulować, niestety tego nie zrobili

Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Wskaz punkt umowy lub regulaminu ktory nie spelnili.

Jest coś takiego jak złożenie dyspozycji anulacji przelewu, za którą się nawet płaci i Bank udostepnia taką opcję.
Stąd moje pytanie czy mogę się spierać z bankiem, że w momencie kiedy było to możliwe, pracownik banku tego nie zrobił..

Z jakiego banku dokonales przelewu?
O ktorej godzinie go zleciles?
O ktorej godzinie zadzwoniles do banku?

Alior Bank. Do Banku Deutsche Bank. O godzinie 12:49 zrobiłem przelew, dzwoniłem 12:51. Ustaliliśmy w rozmowie wszystko do 12:57. Zatwierdzenie w Banku poszlo dopiero o 13:05...

Powrót