bledny tax code

• Autor wątku Autor wątku martyna123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martyna123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam pytanie, wlasnie zaczynam pierwsza prace, prawdopodobnie za pierwsza wyplata dostane przypisany bledny tax code, nie mam jeszcze NIN.
czy moge po prostu isc do inland revenue, pokazac pierwszy payslip i w ciagu miesiaca mi zmienia ten kod na wlasciwy i oddadza te pieniadze?
bardzo mi zalezy na szybki odzyskaniu pieniedzy, bo zostaje tu tylko 2 miesiace, a nie mam zamiaru rozliczac sie w kwietniu z podatku.
bardzo prosze o odp.
aha i czy musze miec wyrobiony home office i nin do tej zmiany kodu.

Generalnie, zeby legalnie pracowac musisz miec i Home Office i NIN.

Ale z jakiego powodu masz bledny tax code, pracodawca Ci zle go wpisal czy zostal Ci nadany z powodu, ze nie masz NIN?
Bo z tego co wiem, jesli nie masz NIN jestes na innym kodzie podatkowym i masz zabierany wiekszy podatek.
Rozliczyc sie mozesz dopiero jak masz P45 lub P60.

czasem zdarza sie ze przypisuja jako nowemu pracownikowi z powodu braku dancyh o wyplacie itd. bledny kod. wiem ze mozna isc do inland revenue i go zmienic z P60, tylko nie wiem czy do tej zmiany wystarczy temporary insurance number, czy musze czekac na ten wlasciwy:)

A juz pracowałas w UK, masz P60 od innego lub tego samego pracodawcy??
Bo P60 dostaje sie w momencie zakonczenia roku podatkowego, a rok podatkowy trwa od kwietnia do kwietnia. Bo z Twojego postu wnioskuje, ze to jest Twoja pierwsza praca, w ktorej zamierzasz pracowac jeszcze dwa miesiace, czyli do pazdziernika jak wnioskuje. Wtedy po zakończeniu pracy dostaje P45 i z tym ewentualnie mozesz iść do IR i wnioskować o zwrot podatku.

I raczej smiem podejrzewac, ze ten błędny kod podatkowy to jest tak zwany emergency tax. Śmiem podejrzewać, że przczyna tego błednego kodu jest "tymczasowy NIN"

martyna123 napisał:
czasem zdarza sie ze przypisuja jako nowemu pracownikowi z powodu braku dancyh o wyplacie itd. bledny kod. wiem ze mozna isc do inland revenue i go zmienic z P60, tylko nie wiem czy do tej zmiany wystarczy temporary insurance number, czy musze czekac na ten wlasciwy:)

jakich danych o wyplacie skoro jeszcze jej nie mialas??

P60 Ci sie nie nalezy skoro nie przepracujesz calego roku podatkowego, ewentualnie P45

P60 mozna sciagnac z neta.
mowie, ze jeszcze nie mam payslipa, ze bede go miec i nie wiem czy przypisza bledny kod (czyli emergency tax code, przypisany dlatego ze nie wiedza ile zarabiam, a te dane moge pokazac na payslipie) to o co pytam to fakt, czy w chwili zmiany tego w IR moge miec tymczasowy nin.
fakt, to moja pierwsza praca i dlatego dzis slyszalam ze przez to ze w tym roku podatkowym jeszcze nie zarobilam wystarczajaco duzo pieniedzy to moge wrecz placic nizszy podatek.
no nic, do tego IR moge chyba isc z temporary ninem, chyba bedzie ok w kazdym razie dzieki za odpowiedz, ale jak ktos ma SPRAWDZONE wiadomosci to prosze o nie:)
a ja czekam na pierwsza wyplate:)

Powrót