Błędy na stronach Internetowych a opłata.

• Autor wątku Autor wątku piomil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
piomil

piomil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy za wskazanie błędu na stronie Internetowej mogę ubiegać się o zapłatę.
np.
Znalazłem błąd na stronie przyklad.pl
Piszę do administratora / właściciela strony: "Za 100zł wskażę Wam błędy na stronie Internetowej oraz informację jak je naprawić" Uwzględnię również, że nie zostaną one wykorzystane, jeżeli dostanę odmowę.
Czy za taki czyn mogą powiadomić o tym policję i wszcząć postępowanie?

Pozdrawiam
piomil

Możesz się ubiegać, ale jeśli admin nie ogłosił, że będzie płacił za znalezienie bugów to nic się nie należy.
Również sama metoda naprawy nie jest chroniona prawnie, pieniędzy możesz żądać tylko jeśli samodzielnie stworzysz skrypt/program, który naprawia błędy i zostanie on wykorzystany, ale będzie musiał być stworzony od zera.Tylko wtedy dotyczą go przepisy o prawach autorskich.

Możesz się ubiegać, ale jeśli admin nie ogłosił, że będzie płacił za znalezienie bugów to nic się nie należy.
Ok zrozumiałem, dziękuję za odpowiedz :)
Również sama metoda naprawy nie jest chroniona prawnie, pieniędzy możesz żądać tylko jeśli samodzielnie stworzysz skrypt/program, który naprawia błędy i zostanie on wykorzystany, ale będzie musiał być stworzony od zera.Tylko wtedy dotyczą go przepisy o prawach autorskich.
Tutaj nie chodzi mi o program, który naprawi błąd tylko instrukcja (moja) co i jak zrobić po kolei (odnośnie błędnego kodu) aby błąd naprawić. Np w kodzie PHP jak dołączyć funkcję która ochroni wyciąg danych z tabeli. Zwykła poprawka w kodzie.

Powrót