bliski zmarły pozostawił auto

• Autor wątku Autor wątku benio82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benio82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie, krewny zmarły pozostawił samochód, którym sam faktycznie nie jezdził. Nam pozostały tłumaczenia za mandaty, świadkowanie sytuacji i wiele tego typu spraw z którymi chcemy w końcu zerwać.

co robić,?
co nam grożi?
czy możemy spotkac się za kilka lat w odsetkami od niezapłaconych mandatów czy składek Oc?
Czy jako rodzina możemy się starać o podział auta? nie chodzi o wartośc, lecz o bezpieczną i spokojna przyszłośc więc lepiej skreśić auto dla skarbu państwa.

Skoro zmarły krewny to tabula rasa. Jesli jedzil ktosik, ktory dostawal mandaty na to auto to trzeba je zaplacic <-- powinien zaplacic ten ktosik. Sprzedaz auto to sprzedaj. Malo informacji! Madaty zawsze zaplacisz badz prawie zawsze przyjda przy rozliczeniu podatku z US badz z pensji. Nic ine grozi wlasciecielowi auta jesli je pozyczyl komus w dobrej wierze, zawsze mandat czy mandaty zaplcic musi kierujacy autem w danej chwili! Wlasnosc auta o niczym nie swiadczy zawsze to wlasciciel mogl jes pozyczyc.

Sprzedaz auto to sprzedaj.
Nie można przenieść więcej praw niż się posiada. Czyli - nie można sprzedać czegoś, czego się nie jest właścicielem. Sprzedać auto może spadkobierca/spadkobiercy osoby zmarłej, wyłonieni w postępowaniu spadkowym.

trzeba dodac, że on nie utrzymywał z nami kontaktu, a o aucie wiemy z mandatów, które przyszły po śmierci,
a jesli auto nie jest spłacone jesli było nowe?. jest to calkiem młody model jak się znam a znam się nie wiele, stąd wynika powód naszej obawy
co mam zrobić, wystąpić w ciemno gdzieś o sparwę spadkową? przykre ale same problemy nam zrobił za plecami, a teraz te mandaty

W ciągu 6 miesięcy od otwarcia spadku (smierci spadkodawcy) lub powzięcia informacji o powołaniu do spadku mozna spadek przyjąc z dobrodziejstwem inwentarza (odpowiedzialność za długi do wartości przyjętego spadku).
W odróznieniu od długów z kredytów, pożyczek, w tym pzrywatnych, "mandatów" się nie dziedziczy.
W przypadku otrzymania mandatów policyjnych należy powiadomic odpowiednia komendę o śmierci ukaranego (przesłać świadectwo zgonu).

Dziękuję,
dziekuję WAm wszytskim za odpowiedź,
troszkę sprawe mi wyjasniliście,
nie wiem jescze, czy jedno z drugi nie koliguje: rozpocznę sprawe spadkową z zamiarem by ja odrzucic?
pozdrawiam, dziekuję szczerze za pomoc

Powrót