Blog, a prawo …

• Autor wątku Autor wątku alis-mw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alis-mw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam kilka kwestii, które mnie ostatnio nurtują, a jestem blogowiczką od niedawna więc wolę rozwiać wątpliwości w profesjonalnym miejscu.

1) Blog, którego zawartością jest zbieranie wszystkich blogowych konkursów, czyli zawartość będzie w formie: nazwy organizatora, nazwy konkursu, terminu, linku do organizatora, baneru, zdjęcia, itp

Czy w świetle prawa mogę umieszczać takie informacje bez zgody organizatora?

Jeśli nie to jeśli wystąpię mailowo z zgodę i akceptację treści i grafiki to prawnie wszystko będzie w porządku?

Ostatnio czytałam o tym, że konkursy nie mogą być organizowane w formie losowania, loterii.

Czy jeśli na moim blogu pojawi się informacja o konkursie w formie losowania to będzie to niezgodne z prawem? (posty nie zawierają informacji o prawnej stronie każdego regulaminu, gdyż chcę informować o fakcie zorganizowania konkursu, a nie jego ocenie)

Czy w konkursie musi być ujęta kwestia reklamacji? – Jeśli tak to jak to ująć.
Jeśli ktoś złoży reklamację to jak ją się rozpatruje, gdy nagroda zostanie już wysłana do kogoś innego, to już nie cofnę jej przecież. A jeśli konkurs nadal trawa, a wpłynie reklamacja to powinnam go odwołać?

Czy jeżeli na tym blogu będzie sformułowanie „nie ponoszę odpowiedzialności za treść regulaminów konkursów” to rzeczywiście nie poniosę odpowiedzialności w świetle prawa?

Wg prawa, w którym momencie łamie się prawo odnośnie losowania? W momencie informowania o konkursie? Wzięcia udziału w losowaniu (organizator ponosi wyłączną odpowiedzialność)? Wygraniu losowania?

W osobnej zakładce planuję umieszczać znalezione artykuły, np. o prawidłowej organizacji konkursów, czy to wystarczy?

2) Blog, którego zawartością jest zbieranie informacji o e-sklepach, czyli zawartość będzie w formie: nazwa sklepu, logo sklepu, dane o asortymencie, moja opinia, itp.

Czy muszę wystąpić (mailowo) o zgodę każdego sklepu, którego będę chciała umieścić na blogu?

Jeśli nie muszę pytać o zgodę, to czy samo logo, zdjęcie czy zrzut ekranu danego sklepu można umieścić

Przy wcześniejszej zgodzie sklepu mogę już umieszczać zaakceptowaną grafikę, prawda?

Jaka forma jest zgodna z prawem?

Wiem, że to sporo pytań, ale może komuś uda się mi pomóc ;)
Alicja (zdezorientowana świeża blogowiczka)

A i jeszcze jedno.

Jeśli konkurs organizowany jest na Facebooku to zasady są takie same jak na Blogach, prawda?

Podejrzewam, że konkursy powinny zawierać więcej zasad niż: "Wystarczy kliknąć Lubię" czy "proszę zostawić komentarz".

Pozdrawiam
Alicja

Powrót