Blok dewelopera - hałas przez ściany miedzylokalowe, niespełnione normy

• Autor wątku Autor wątku bxr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bxr

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Kupiłem mieszkanie, bardzo drogie, od dewelopera znanego powszechnie z tego że mieszkania sprzedaje po wysokich cenach ale buduje solidnie, elegancko i w dobrych lokalizacjach. Miałem więc nadzieję że uniknę poważnych wad jakie bywają u deweloperów budujących taniej, często w odległych dzielnicach.
Mieszkanie ma jedną istotną wadę - pomiędzy sypialniami (moja i sąsiada) na tym samym piętrze dosłownie można rozmawiać z sąsiadami. Dzień w którym weszli do mieszkania i zaczęli normalnie je używać, to był pierwszy dzień dramatu.
Jest to mega krępujące - nie można włączyć muzyki a nawet słychać rzeczy co sąsiad robi, czy się kłócą itp.
Jest to dopiero co oddany blok i wykończone mieszkania, a więc objęty gwarancją dewelopera.
Co z tym można zrobić?
Czytałem, że są normy hałasu ścian miedzylokalowych - tu każde normy są przekroczone skoro możemy gadać ze sobą przez ściany.
Mieszkania wykończone więc w razie uznania reklamacji nikt nie będzie chętny na wpuszczanie jakiejś ekipy żeby ściany jeszcze raz przerabiać.
Czy można chociaż wywalczyć odszkodowanie / w praktyce są takie sprawy w sądach?
Ludzie wydali dosłownie miliony na mieszkania a standard deweloperów jak zwykle pozostawia do życzenia.

Powrót