Blokada IMEI

• Autor wątku Autor wątku Justyna98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justyna98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W październiku 2019 r. zakupiłam nowy telefon w komisie. Kilka dni temu zresetowałam telefon i kiedy go włączyłam wyskoczyła blokada IMEI z t-mobile. Udałam się do punktu t-mobile i tam powiedziano mi, że poprzedni właściciel nie spłacał rat za telefon i dlatego urządzenie zostało zablokowane. Czy komis miał prawo sprzedać taki telefon? Czy po takim czasie ( minęły 2 lata) mam prawo żądać zwrotu pieniędzy z tytułu wady prawnej?

Masz prawo do zwrotu. Zgłoś reklamację z tytułu rękojmi za wadę prawną.

Mogę zgłosić z tytułu rękojmi po upływie 2 lat? Rozmawiałam z Rzecznikiem Praw Konsumenta i powiedział, że nie miał wcześniej takiej sprawy i za długi czas upłynął na rękojmi. Jedyne co teraz mogę zrobić to zgłosić oszustwo na policję. Ale myślę, że powinien być jakiś sposób na odzyskanie pieniędzy

Moim zdaniem należy odstąpić od umowy. Komis sprzedał nie swoją rzecz, czego nie miał prawa zrobić.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Justyna98 napisał:
Mogę zgłosić z tytułu rękojmi po upływie 2 lat? Rozmawiałam z Rzecznikiem Praw Konsumenta i powiedział, że nie miał wcześniej takiej sprawy i za długi czas upłynął na rękojmi. Jedyne co teraz mogę zrobić to zgłosić oszustwo na policję. Ale myślę, że powinien być jakiś sposób na odzyskanie pieniędzy

Możesz. Przy wadach prawnych nie ma terminu 2 lat.
cameleonix11 napisał:
Moim zdaniem należy odstąpić od umowy. Komis sprzedał nie swoją rzecz, czego nie miał prawa zrobić.
Zgadza się.

Powrót