D
dziadu1993
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Cześć, mam pewien problem/pytanie odnośnie PayPala, z tego co szukałem PayPal i jego praktyki to temat rzeka dlatego chciałbym się*dowiedzieć*na czym stoję.
PayPala i eBay mam od 2013 roku, zaczęło się*że kupiłem telefon ze stanów i dlatego założyłem tam konta. Do stycznia tego roku nie używałem ich, na studiach (informatyka) napisałem całkiem ciekawy program do sprawdzania danych w iPhone był to prosty program który mógł sprawdzić*simlocka, stan blokad, czy też pomóc osobą w odtworzeniu telefonu bez używania przycisków które często się psują*ale to mało istotne.
W końcu pomyślałem dlaczego by nie sprzedawać programu za małą opłatą, no i tak wystawiłem go na eBay za 5$ wiadomo student to każdą złotówkę*liczy.
Sprzedaż szła powoli ale troszkę*się uzbierało a mianowicie 1600 zł, w ten poniedziałek nagle dostałem powiadomienie od eBay
"Po dokonaniu weryfikacji Twojego konta eBay stwierdziliśmy, że Twoje działania budzą poważne zastrzeżenia. W efekcie podjęliśmy następujące działania:
- Zawiesiliśmy Twoje konto eBay bezterminowo.
- usunelismy w razie potrzeby niektóre lub wszystkie Twoje aukcje. Lista ewentualnie usunietych aukcji znajduje sie w dalszej czesci tej wiadomosci.
Nie możesz w żaden sposób korzystać z serwisu eBay. Oznacza to, że nie możesz też korzystać z istniejących kont ani zarejestrować nowego konta."
Jak się dowiedziałem konkurencja zgłosiła mnie że prowadzę jakieś nielegalne praktyki. Chwilę*po tym otrzymałem wiadomość od PayPal że moje konto zostało zablokowane i mam im dosłać dokumenty
- informacje o prowadzonej firmie
- informacje o dostawcy
- kopie dowodu
- wyciąg z banku
Zadzwoniłem na infolinię*i wytłumaczyłem że w marcu ksero dowodu i wyciąg już wysłałem w celu weryfikacji i zostały zatwierdzone a dostawcy i firmy nie mam bo jestem osobą prywatną i sam napisałem ten program.
Miła pani z infolinii zrobiła jakąś adnotację i posłała sprawę wyżej.
W porozumieniu z siostrą, otworzyła dla mnie nowe konto eBay abym dalej mógł sobie sprzedawać ten program pod jej danymi.
I teraz zaczyna się robić śmiesznie, dostałem od Paypal email że:Informujemy, że po niedawnym sprawdzeniu Twojego konta uznaliśmy, że
prowadzona za jego pośrednictwem działalność narusza Zasady dopuszczalnego
użytkowania systemu PayPal na stronie internetowej eBay, nazwy użytkownika:
xxx .
Sprawa dotyczy transakcji: xxx
Dlatego dostęp do Twojego konta został tymczasowo ograniczony.
Aby złożyć apelację w sprawie ograniczonego dostępu do konta, wykonaj
następujące kroki:
- Prześlij ważną licencję wydana przez Apple Inc. na prowadzenie firmy lub
pismo potwierdzające, że posiadasz upoważnienie do prowadzenia sprzedaży na
stronie eBay i/lub aukcji/aukcjach.
A do tego grożą mi że mogą całkowicie zablokować konto. Zadzwoniłem dzisiaj znów na infolinię i z tą samą Panią co wcześniej rozmawiałem o otrzymanym mailu, znowu coś dopisała i wysłała zgłoszenie "wyżej"
Na chwilę obecną nie mogę wypłacić moich pieniędzy i wisi nade mną kara blokady konta.
Chciałem się zapytać co w tej sytuacji mogę zrobić ? Nie mam żadnych licencji itp. gdyż nie mam firmy i jest to mój program. Co jeśli im tego nie wyślę i zablokują mi konto ? Czy odzyskam pieniądze czy je sobie "zabiorą" ?
Z góry wielkie dzięki za pomoc
PayPala i eBay mam od 2013 roku, zaczęło się*że kupiłem telefon ze stanów i dlatego założyłem tam konta. Do stycznia tego roku nie używałem ich, na studiach (informatyka) napisałem całkiem ciekawy program do sprawdzania danych w iPhone był to prosty program który mógł sprawdzić*simlocka, stan blokad, czy też pomóc osobą w odtworzeniu telefonu bez używania przycisków które często się psują*ale to mało istotne.
W końcu pomyślałem dlaczego by nie sprzedawać programu za małą opłatą, no i tak wystawiłem go na eBay za 5$ wiadomo student to każdą złotówkę*liczy.
Sprzedaż szła powoli ale troszkę*się uzbierało a mianowicie 1600 zł, w ten poniedziałek nagle dostałem powiadomienie od eBay
"Po dokonaniu weryfikacji Twojego konta eBay stwierdziliśmy, że Twoje działania budzą poważne zastrzeżenia. W efekcie podjęliśmy następujące działania:
- Zawiesiliśmy Twoje konto eBay bezterminowo.
- usunelismy w razie potrzeby niektóre lub wszystkie Twoje aukcje. Lista ewentualnie usunietych aukcji znajduje sie w dalszej czesci tej wiadomosci.