Blokada konta

• Autor wątku Autor wątku Monik85_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monik85_

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Może mi ktoś będzie to mógł wyjaśnić . 31 stycznia wpływa mi na konto 2700 środki dostępne mam 2615 i to wypłacam o północy dnia 1 mam w dostępnych 85 zł wypłacam je i 31 nowego miesiąca wpływa znów 2700 ale mogę wypłacić tylko 2515 a 1 o północy mogę wypłacić 200 zł tak będzie zawsze że będę mogła wypłacać resztę zawsze po północy ? Nie będzie to wyglądać że nagle mi się pomniejszy tą kwotą i nie wypłace ? Na konto nie wpływa nic innego tylko wypłata z minimalnej krajowej

Pierwszego dnia miesiąca zaraz po północy wykorzystujesz kwotę wolną od zajęcia na bieżący miesiąc. Więc wszystko jest w porządku.

Reset321 napisał:
Pierwszego dnia miesiąca zaraz po północy wykorzystujesz kwotę wolną od zajęcia na bieżący miesiąc. Więc wszystko jest w porządku.

I czy ja to dobrze rozumiem że zaraz będzie tak że jak wpłynie wypłata to będę mogła 31 wypłacić 0 a dopiero pierwszego 2600 i na nowo tak się będzie robić czy jak 32 wpłynie wypłata to wtedy już zabierze wszystko komornik ?

Czy lepiej jak będzie bliżej połowy środków dostępnych to zakładać nowe konto ?

czy jak 32 wpłynie wypłata to wtedy już zabierze wszystko komornik ?
Który to miesiąc ma 32 dni. Jakoś nie kojarzę.
Kwotę wolną masz na każdy miesiąc do wykorzystania. W jakim momencie ją wykorzystasz, to Twoja sprawa i nikt w to nie będzie wnikał.
Czy lepiej jak będzie bliżej połowy środków dostępnych to zakładać nowe konto ?
Kwota wolna od zajęcia w danym miesiącu jest jedna, bez względu na ilość rachunków bankowych. Mówi o tym wprost prawo bankowe.

Reset321 napisał:
Który to miesiąc ma 32 dni. Jakoś nie kojarzę.
Kwotę wolną masz na każdy miesiąc do wykorzystania. W jakim momencie ją wykorzystasz, to Twoja sprawa i nikt w to nie będzie wnikał.

Kwota wolna od zajęcia w danym miesiącu jest jedna, bez względu na ilość rachunków bankowych. Mówi o tym wprost prawo bankowe.[/QUOT

Przepraszam źle mi się napisało . Oczywiście chodziło o 31 :)

Tak wiem kwota wolna jest jedną ale jak założę nowe konto i u pracodawcy zmienię numer konta do wypłaty to czy nie będę mieć tam zerowego limitu chodzi mi o to że jak mi wpłynie wypłata to będę mogła na nowo wybierać początkowo 2600 później po północy to 100 zł i każdy miesiąc na nowo pomniejszone kwotę bo na tym koncie teraźniejszym zaraz mi się to wyrówna do 0 kurcze nie wiem jak to opisać żeby było to zrozumiałe dokładniej . Bo jeśli teraz mam wykorzystane na miesiąc maj 260 zł więc jak wpłynie wypłata 31 maja to będę mogła wybrać tylko 2400 zł a po północy będę miała dostępne 300 zł i znów to wypłace i tak każdego miesiąca będzie rosła ta kwota którą będzie się blokować 31 a zwalniać o północy

e nie wiem jak to opisać żeby było to zrozumiałe dokładniej
Ja Ciebie też nie rozumiem. Sama sobie utrudniasz sprawę. Masz jedną kwotę wolną od zajęcia bez względu na ilość rachunków bankowych. I tego się trzymaj.
Skoro egzekucja będzie nieskuteczna z wynagrodzenia i rachunku bankowego, to wierzyciel powinien sięgnąć po inne składniki majątku a dalej wezwać Cię do złożenia wykazu majątku przed sądem pod rygorem odpowiedzialności karnej. Przynajmniej na miejscu wierzyciela ja bym tak zrobił. Cel ma jeden - odzyskać kasę.

Reset321 napisał:
Ja Ciebie też nie rozumiem. Sama sobie utrudniasz sprawę. Masz jedną kwotę wolną od zajęcia bez względu na ilość rachunków bankowych. I tego się trzymaj.
Skoro egzekucja będzie nieskuteczna z wynagrodzenia i rachunku bankowego, to wierzyciel powinien sięgnąć po inne składniki majątku a dalej wezwać Cię do złożenia wykazu majątku przed sądem pod rygorem odpowiedzialności karnej. Przynajmniej na miejscu wierzyciela ja bym tak zrobił. Cel ma jeden - odzyskać kasę.

Wiem że mam jedną kwotę wolną od zajęcia . Tylko chodzi mi o to że jak założę nowe konto 1 czerwca z starego konta wypłacę 1 ta różnice której nie wypłacę 31 Maja to na nowym kącie jak wpłynie wypłata 31 czerwca to będzie pomniejszona o to co wybrałam z starego konta czy będzie na nowo cała kwota 2600

Powrót