Blokada wypowiedzenia mowy najmu

• Autor wątku Autor wątku okr2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

okr2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień Dobry wszystkim. Przedstawiam poniższy paragraf umowy do analizy:

"Umowa ta została zawarta na czas (n-i-e-o-k-r-e-ś-l-o-n-y - wówczas każdej ze stron przysługuje wypowiedzenie w terminie 1 miesiąca) określony do dnia xx.xx.xxxx i o upływie tego okresu przestaje obowiązywać, bez uprzedniego wypowiedzenia.",

gdzie "n-i-e-o-k-r-e-ś-l-o-n-y" oznacza przekreślenie słowa (jak w oryginale).

Moje pytanie brzmi czy taka konstrukcja w/c paragrafu skutecznie zabezpiecza przed wypowiedzeniem umowy, czy jednak istnieje pole do interpretacji dającej możliwość wcześniejszego wypowiedzenia umowy (podpisanej na czas określony)?

A właściwie o co pytasz?
Ktoś miał umowę typu "niewłaściwe przekreśl". Bywa.
Osobiście wolę zmienić treść i wyeliminować niepasujący kawałek przed wydrukiem.

[cytat="okr2"]"Umowa ta została zawarta na czas (n-i-e-o-k-r-e-ś-l-o-n-y - wówczas każdej ze stron przysługuje wypowiedzenie w terminie 1 miesiąca) określony do dnia xx.xx.xxxx i o upływie tego okresu przestaje obowiązywać, bez uprzedniego wypowiedzenia.",

"n-i-e-o-k-r-e-ś-l-o-n-y" oznacza przekreślenie słowa - przypis autora postu[/cytat]

1)Umowa przewiduje wypowiedzenie 1 miesięczne ale ze względu na użycie szblonu "skreśl niepotrzebne" wydaje się że dotyczyć to może tylko opcji "na czas nieokreślony" - ujętej w nawias.

Mnie dotyczy (zgodnie z intencją stron) umowa "na czas określony" - ujęta dalej już poza nawiasem.

PYTANIE: czy zapis o 1 miesięcznym wypowiedzeniu jest tutaj ważny (tzn. czy jest ważny dla umowy "na czas określony")?

2)W/g mnie zapis w umowie jest niegramatyczny ale mimo to jednoznaczny i daje możliwość wypowiedzenia również przy umowie "na czas określony".Skreślenie powoduje,że słowa skreślonego w umowie formalnie nie ma za to cała reszta jest ważna i wiążąca.Inaczej należało by wykreślić całę zdanie o wypowiedzeniu(tj. całą zawartość nawiasu), a nie jedno słowo.To moja interpretacja.

Proszę o polemikę.

P.S. Superowy kot.

Powrót