bójka, obrona konieczna, czyn zabroniony - kazusy.

• Autor wątku Autor wątku Temida94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Temida94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich.

Dostaliśmy ostatnio na zajęciach trochę kazusów. Wiele zrobiłam dobrze, natomiast z tymi mam problem, bo według wykładowcy zrobiłam błędy (nie wyjaśnił dlaczego). Czy mogę prosić was o pomoc? Spędziłam na KK karnym tyle czasu, że już nie potrafię myśleć racjonalnie. Z góry dziękuję za pomoc :)

• Stanisław Cz. Odbywa w zakładzie karnym karę sześciu miesięcy pozbawienia wolności za przestępstwo polegające na jeździe rowerem w stanie nietrzeźwości. Czyn ten miał miejsce w lipcu 2012r. Prawomocny wyrok skazujący zapadł w kwietniu 2013r. Stanisław Cz. do zakładu karnego zgłosił się pod koniec września 2013r. Jednak 09.11.2013r. nastąpiła zmiana stanu prawnego. Czyn przypisywany Stanisławowi Cz. od tego dnia stanowi wykrocznie.
 - czy zmiana stanu prawnego ma znaczenie dla Stanisława Cz.?
 - podaj konkretny przepis określający sytuację Stanisława Cz.

• Prokuratura postawiła Zbigniewowi K. zarzut udziału w bójce jaka miała miejsce na manifestacji 11.11.2013r. w Warszawie. Po złożeniu wyjaśnień umorzyła postępowanie, ponieważ uznano, że Zbigniew K. był przypadkowym świadkiem wydarzenia i jedynie obserwował bijących się ze służbami porządkowymi.
 - wskaż jakich znamion nie wypełniło zachowanie Zbigniewa K., które są wymagane do pociągnięcia osoby do odpowiedzialności karnej z art. 158 kk.
 - jaki element struktury przestępstwa nie został zrealizowany w zachowaniu Zbigniewa K.?

• Parę wracającą z dyskoteki zaczepił podpity Łukasz P., który w niewybredny sposób już wcześniej nagabywał dziewczynę. Kilkukrotnie jej chłopak ostrzegał, żeby Łukasz P. odczepił się od dziewczyny, bo „porozmawiają” inaczej. Tym razem Łukasz P. wyciągnął nóż, zagrodził parze drogę i chciał, aby dziewczyna wróciła z nim na dyskotekę. Nie mogąc ominąć agresora, chłopak dziewczyny uderzył go pięścią w twarz, a ten padając złamał podstawę czaszki doznając ciężkiego uszczerbku na zdrowiu.
 - czy chłopakowi prokurator powinien postawić zarzut?
 - na jaką instytucje powinien powołać się chłopak? (podaj konkretny przepis z kk).

• Określ czy czyn zabroniony opisany w art. 177§1 kk popełniony jest umyślnie?
 - uzasadnij odpowiedź.

Pozdrawiam Oliwia :)

forg napisał:
Na tym forum jest specjalny dział poświęcony kazusom.
To po pierwsze. A po drugie to wydaje mi się że raczej nie zastanowiłaś się nad podanymi kazusami. Chociażby ostatni przykład. Przeczytałaś dyspozycję artykułu 177KK ?

@ZbigTan: dokładnie!!! autorka z wdziękiem mydli oczy o przerobieniu licznych kazusów. Zadania są banalne - jedyna trudność to napisać tekst żeby miał ręce i nogi. A jeśli nie mam racji to niech autorka umówi się na dyżur z wykładowcą i omówi co zrobiła źle.

Powrót