Bon aktywizacyjny - pomocy

• Autor wątku Autor wątku pagaj89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pagaj89

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. Niecałe 3 lata temu byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy, dostałem jakieś tam dofinansowanie na cześć prawa jazdy. Przeprowadziłem się podjąłem prace, pracuje do teraz. Czuję się oszukany gdyż nie zostałem poinformowany o tym że istnieje takie dofinansowanie a jestem książkowym przypadkiem osoby której się taki bon należy. Czy po czasie mogę jeszcze coś wywalczyć? Gdzieś się odwołać? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Nie ma czegoś takiego jak "bon aktywizacyjny"... więc o co chce Pan walczyć czy też się odwoływać?

Natomiast otrzymanie bonu na zasiedlenie (bo domyślam się, że chyba o to Panu chodzi) następuje na wniosek osoby bezrobotnej do 30 roku życia (przepis obowiązuje od 27.05.2014 r., a faktyczne udzielenie bonu uzależnione jest od tego czy dany PUP ma w danej chwili na ten cel przeznaczone pieniądze oraz oceny przez PUP zasadności złożonego wniosku i celowości udzielenia wsparcia) i nie ma charakteru roszczeniowego. Oznacza to, że nie każdy wnioskujący taki bon otrzymuje. A więc nawet gdyby Pan odpowiednio wcześniej złożył wniosek (co przecież nie nastąpiło i nie jestem w stastananie na podstawie Pana opisu zweryfikować czy miał Pan prawo), to nikt nie zagwarantuje na dzień dzisiejszy czy by go Pan w ogóle otrzymał (zwłaszcza, że jakieś środki PUP Panu udzielił na doszkolenie, co prawdopodobnie miałoby wpływ na przyznanie kolejnego dofinansowania). Szkoda w ogóle Pana czasu i energii.
Teraz nie jest Pan osobą bezrobotną, więc bon na zasiedlenie nie przysługuje. Przykro mi, jeśli liczył Pan na inną poradę, ale zadaniem forum jest m.in. ocena stanu prawnego problemu, a tutaj szans na uzyskanie wstecz bonu na zasiedlenie po prostu nie ma.

Ostatnia edycja:
Powrót