Bon na szkolenie z PUP a podjęcie pracy

• Autor wątku Autor wątku Nieletni98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nieletni98

Użytkownik
Odpowiedzi
129
Witam,

Chciałbym się zarejestrować w PUP i starać się o bon na szkolenie. Czytałem że maksymalna wartość takiego bonu to 100% średniego wynagrodzenia co w przypadku szkolenia które chciałbym zrobić, nie jest wystarczającą kwotą. Mam więc takie pytanie - hipotetycznie oczywiście zakładając że otrzymałbym taki bon i poszedłbym do pracy żeby zarobić i odłożyć brakującą kwotę... Czy PUP jak tylko podjąłbym pracę nie zażądałby ode mnie zwrotu bonu / nie unieważnił go?

Pozdrawiam

Osoba, która z własnej winy nie ukończyła szkolenia, jest zobowiązana do zwrotu kosztów szkolenia, z wyjątkiem przypadku, gdy przyczyną nieukończenia szkolenia było podjęcie zatrudnienia - art. 41 ust. Ustawy o promocji zatrudnienia.

Urząd nie zażąda zwrotu.

gośćforum123 napisał:
Osoba, która z własnej winy nie ukończyła szkolenia, jest zobowiązana do zwrotu kosztów szkolenia, z wyjątkiem przypadku, gdy przyczyną nieukończenia szkolenia było podjęcie zatrudnienia - art. 41 ust. Ustawy o promocji zatrudnienia.

Urząd nie zażąda zwrotu.

Chyba mnie Pan źle zrozumiał. Ja mam zamiar zrobić tak :

Zarejestrować się w PUP, zdobyć bon na sfinansowanie części kosztów szkolenia, podjąć pracę żeby dorobić do kosztów szkolenia następnie zrezygnować z pracy i zrealizować bon. Czy w momencie kiedy wezmę bon i podejmę pracę, UP nie powie mi że miałem zrealizować bon a nie iść do pracy i muszę go oddać?

Nie ma takiej możliwości. Podjęcie pracy przed szkoleniem wiąże się z utratą bonu.

Powrót