Bon na zasiedlenie a działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku osbek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

osbek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
noszę się z zamiarem wystąpienia o bon na zasiedlenie. Rozmawiam z potencjalnym pracodawcą, ale jeśli nie uda mi się z nim dogadać myślę o założeniu działalności gospodarczej.

Tutaj pojawia się problem - panie w urzędzie powiedziały mi, że muszę osiągać przychody z działalności na poziomie minimalnej pensji, aleprzy działalności po pierwsze nigdy nie wiadomo, po drugie raczej na pewno od początku nie będą to takie kwoty. Jako, że owe panie w urzędzie wcześniej powiedziały mi coś zgoła innego (tzn, że nie muszę osiągać dochodów z tytułu działalności, wystarczy, że będę opłacał "mały zus") próbowałem dowiedzieć się czegoś na własną rękę, ale poległem przy czytaniu regulaminów z różnych urzędów (mój urząd nie ma takiego dokumentu w ogóle na swojej stronie)

Proszę was zatem o pomoc w interpretacji tych dokumentów - czy będę zmuszony do udokumentowania (faktury, czy coś takiego), że faktycznie zarabiałem 2000 brutto przez 6 miesięcy na działalności gospodarczej, czy może to tylko tak groźnie brzmi, a sprowadza się do konieczności udokumentowania, że grzecznie opłacałem "mały zus" (o ile się nie mylę, to jest ok. 500zł miesięcznie) przez pół roku

poniżej linki do przykładowych regulaminów, które w sumie mówią mi tyle samo.

tu

i tu

i jeszcze tu

osbek napisał:
muszę osiągać przychody z działalności na poziomie minimalnej pensji, aleprzy działalności po pierwsze nigdy nie wiadomo, po drugie raczej na pewno od początku nie będą to takie kwoty.
Prowadząc DG w ramach środków bonu na zasiedlenie trzeba udokumentować do rozliczenia zobowiązań uzyskiwanie w każdym z 6 miesięcy przychodu na poziomie co najmniej najniższej krajowej (w 2017 to 2000 zł). Dlatego trzeba przeanalizować możliwości swoje oraz rynku, na którym będzie Pan działał zanim dokonania Pan wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Bo jeśli przychodu Pan nie osiągnie na odpowiednim poziomie, to nie będzie tutaj żadnego tłumaczenia, że nowa działalność, że "nie idzie" itp. Musi być i koniec. W przeciwnym razie bon będzie do zwrotu.
osbek napisał:
Proszę was zatem o pomoc w interpretacji tych dokumentów - czy będę zmuszony do udokumentowania (faktury, czy coś takiego), że faktycznie zarabiałem 2000 brutto przez 6 miesięcy na działalności gospodarczej, czy może to tylko tak groźnie brzmi, a sprowadza się do konieczności udokumentowania, że grzecznie opłacałem "mały zus" (o ile się nie mylę, to jest ok. 500zł miesięcznie) przez pół roku poniżej linki do przykładowych regulaminów, które w sumie mówią mi tyle samo.
Tutaj istotne jak jest w Pana PUP. Regulaminy innych urzędów w ogóle mogą nie mieć zastosowania, więc nie ma sensu ich analiza.
Należy się dowiedzieć w swoim PUP jakie dokumenty do rozliczenia bonu na zasiedlenie przy działalności gospodarczej będzie trzeba przedstawić. Najlepiej proszę poprosić o wzór umowy ws. bonu, jeśli Pan swojej jeszcze nie podpisał.

Ostatnia edycja:
Powrót