Bon na zasiedlenie a refundacja kosztów wyposażenia stanowiska pracy

• Autor wątku Autor wątku veritas2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

veritas2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Został mi przyznany bon na zasiedlenie, znalazłem fajną prace w miejscu oddalonym o 400 km. Pracodawca chce złożyć wniosek o refundacja kosztów wyposażenia stanowiska pracy. Aby go dostać musi zatrudnić osobę bezrobotną zarejestrowaną w przypisanym sobie urzędzie pracy. Ja nie spełniam tego wymogu, z tego co usłyszałem od pracownika UP nie mogę również zarejestrować się u niego w urzędzie bo wtedy nie będę spełniał warunków 80+. Trochę mnie to dziwi. Czy nie logicznym jest że jeśli poszukuję pracy w konkretnym mieście nie lepiej mieć tam rejestracje? Co w przypadku jeśli utracę pracę, w którym urzędzie powinienem się zarejestrować?
Czy jest jakieś rozwiązanie sytuacji żebyśmy obaj dostali dofinansowanie?

Na koniec się przywitam, bo to mój pierwszy post. Cześć!

veritas2 napisał:
z tego co usłyszałem od pracownika UP nie mogę również zarejestrować się u niego w urzędzie bo wtedy nie będę spełniał warunków 80+. Trochę mnie to dziwi. Czy nie logicznym jest że jeśli poszukuję pracy w konkretnym mieście nie lepiej mieć tam rejestracje?
A posiada Pan meldunek na terenie UP, do którego wystąpi pracodawca? Bo jest to jeden z warunków, aby móc mówić o dofinansowaniu zatrudnienia.
Zwracam uwagę, że zatrudnienie w ramach refundacji kosztów wyposażenia stanowiska pracy trwa minimum miesiąc (pod warunkiem, że PUP posiada środki), a na podjęcie zatrudnienia, pracy zarobkowej lub DG poza miejscem dotychczasowego zamieszkania w związku z przyznanym bonem ma Pan tylko 30 dni.

Nie posiadam meldunku. Myślałem żeby póki co znaleźć jakąkolwiek pracę. Później rozwiązać umowę. Ubiegać się o meldunek tymczasowy aby móc zarejestrować się w urzędzie właściwym pracodawcy.

Powrót