bon na zasiedlenie a wcześniejsza umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku madalen321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madalen321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
mam problem wynikający z mojej niewiedzy...
Kilka miesięcy temu miałam podpisać umowę z UP na bon zasiedleniowy. Przyjechałam wtedy do mojej miejscowości z uzupełnioną deklaracją pracodawcy, że chce mnie zatrudnić za wymagane 7 czy tam 10dni od podpisania umowy z up (pani z UP powiedziała, że taki jest minimany czas). Na miejscu jednak zmieniła zdanie - i kazała mi rozmawiać z przyszłym pracodawcą, żeby mnie zatrudnił dopiero za miesiąc, żeby jak to ujęła "zgadzało się w podatkach, ze strony skarbowej".
Więc ja świecąc oczami przekazałam to pracodawcy, który stwierdził - po konsultacji z księgową - że w takim razie możemy podpisać umowę o dzieło na ten miesiąc, bo nie trzeba płacić składek. Zdałam się wiedzę Pań z księgowości.
Natomiast teraz trochę się obawiam, czy to nie będzie jakiś zgrzyt przy rozliczeniu PIT?
Będę wdzięczna za pomoc...

Proszę podać dane wskazując dokładne daty:
- od kiedy była Pani zarejestrowana jako osoba bezrobotna, kiedy złożyła Pani wniosek do PUP o wydanie bonu i kiedy zawarła Pani z PUP umowę ws. bonu, od kiedy zawarła Pani umowę o dzieło.

Kosssz napisał:
Proszę podać dane wskazując dokładne daty:
- od kiedy była Pani zarejestrowana jako osoba bezrobotna, kiedy złożyła Pani wniosek do PUP o wydanie bonu i kiedy zawarła Pani z PUP umowę ws. bonu, od kiedy zawarła Pani umowę o dzieło.

zarejestrowana bylam od stycznia tego roku
wniosek zlozyłam przy pierwszej wizycie comiesięcznej - czyli koniec lutego
umowa z UP jest z 30 marca
umowę o dzieło zawarłam od 1marca (jako że miała to być miesięczna umowa na okres próbny i dostałam służbowy sprzęt, kazali mi podpisać jakąkolwiek umowę)
a od kwietnia mogłam już podpisać normalną umowę

Obawiam się, że kłopoty będą dużo większe niż Pani się spodziewa, bowiem podpisując umowę z PUP (30.03.2016 r.)i otrzymując bon nie miała Pani prawa go otrzymać z uwagi na utratę statusu bezrobotnego z dniem 01.03.2016 r. z powodu podjęcia pracy zarobkowej.
Tym samym otrzymana pomoc finansowa została Pani wypłacona nienależnie i w chwili kiedy PUP dowie się o tym, że nie zgłosiła Pani faktu podjęcia pracy zażąda zwrotu pieniędzy w całości.

właśnie tego się obawiam..., tylko czy jest jakakolwiek możliwość żeby to inaczej rozwiązać?
nie wiedziałam, że tak się stanie, czemu księgowa w takim razie wprowadziła mnie w błąd? ciężka sytuacja :(
może mogę zwrócić wynagrodzenie pracodawcy za marzec jako nienależnie przyznane?

madalen321 napisał:
czy jest jakakolwiek możliwość żeby to inaczej rozwiązać?
Teraz już nie. Należy jak najszybciej zgłosić do PUP zaistniałą sytuacją. Im szybciej zgłosi się Pani do PUP tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zostanie Pani posądzona o świadome działanie w celu wyłudzenia środków publicznych. Ale pieniędze będzie trzeba zwrócić bez dwóch zdań.
madalen321 napisał:
czemu księgowa w takim razie wprowadziła mnie w błąd?
Księgowa wcale nie wprowadziła Pani w błąd. Przy dziele faktycznie nie ma składek, ale nadal jest to praca zarobkowa, której podjęcie miała Pani obowiązek zgłosić do PUP.
[FONT=&quot]"Bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub o złożeniu wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej (...)" [/FONT][FONT=&quot][FONT=&quot]- art. 74 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
[/FONT]
[/FONT]
madalen321 napisał:
może mogę zwrócić wynagrodzenie pracodawcy za marzec jako nienależnie przyznane?
Ale przecież pracę Pani świadczyła, więc wynagrodzenie Pani otrzymała. Nie jest ono nienależne.

Ostatnia edycja:
dziękuję za odpowiedź

Kosssz napisał:
Ale przecież pracę Pani świadczyła, więc wynagrodzenie Pani otrzymała. Nie jest ono nienależne.

jednak wolałabym zwrócić pensję, a nie bon. tym bardziej, że nie było to z mojej strony świadome, celowe działanie..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót